Ciutadania i Migració

Afavorir la participació de les persones immigrades al procés de sobirania nacional

El proper dia 10 d'octubre es presenta a Barcelona la Sectorial d’Immigració de l’Assemblea Nacional Catalana, amb l’objectiu de donar-la a conèixer als col·lectius i associacions diverses de catalans d’origen immigrant.

La sectorial d’immigració de l’ANC té el propòsit d’informar a la població immigrada que la Independència és una gran oportunitat i vol afavorir la seva participació durant el procés de transició nacional i constitució sobirana.

Fa temps, vaig llegir a la premsa que per ERC “la incorporació d’immigrants en les municipals és un exercici de normalitat política, social i democràtica”, i això em va agradar. Els immigrants i ciutadans dels països d'acollida han de respectar els respectius drets i deures, i lluitar per l'efectiva integració que promou una veritable cohesió social. Els processos d'integració han de ser recolzats per les autoritats locals i pels altres òrgans de la societat, amb un compromís amb la no discriminació i la igualtat de gènere. Les polítiques públiques han de garantir el procés d’integració, i per això cal una gran implicació de tots els partits polítics.

La immigració ha guanyat visibilitat i la importància suficient com per ser inserida dins de les preocupacions legislatives, polítiques, econòmiques i socials, facilitant, així que la realitat de Catalunya com a país d'immigració (som gairebé el 17% de tota la població del país) anteposi la ciutadania davant la presència d'individus de diferents nacionalitats, que aporten una rica varietat de cultures, on la comunicació intercultural és una necessitat i és essencial per a la convivència i l'entesa entre tots els pobles i molt important per a la construcció i el desenvolupament del país. No existeix una fórmula per a una millor adaptació dels immigrants en els països d'acollida, però és necessari un esforç col·lectiu entre el l’estat i la societat perquè hi hagi veritable integració. Per això, és necessari reconèixer i respectar les diferències, a més de destacar el diàleg entre les persones immigrades i la societat d’acollida.

Catalunya també és un país d’emigrants, per això hi ha vincles entre els països dels migrats (essent Catalunya un d’ells) que hauríem de tenir en compte, perquè estem vivint intensament l’era del transnacionalisme. El fenomen de la migració internacional ja no és un flux unidireccional, sinó cíclic i està alimentat pels alts i baixos que el mercat de treball i la demanda de mà d'obra de les economies dels països d'acollida.

El passat diumenge vaig llegir a la premsa un article de Ricard Zapata i no puc estar més d’acord quan diu: “La immigració és una de les polítiques claus per desenvolupar l'estat català... Ha estat un encert incorporar el català a les polítiques d’immigració... Els immigrats estan entenent, a través del món associatiu, el projecte distintiu que té Catalunya... Si no comptem amb la immigració, ens passarà com al Quebec". I això també em va agradar!

De la visibilitat social del fet migratori i de la percepció política de les conseqüències en termes d'estabilitat social, podran resultar les condicions socioeconòmiques de la vida de molts immigrants i per això cal organitzar una defensa dels drets de la població immigrants amb el govern i la societat civil, principalment a càrrec de les associacions, dels partits polítics i de les organitzacions no governamentals.

Heus aquí la importància de la Sectorial de la Immigració de l’ANC!

Maria Dantas
Membre de la Sectorial d’Immigració d’ERC
Membre fundadora de la Sectorial d’Immigració de l’ANC
http://www.assemblea.cat/?q=ca/node/1483