Esports

L'esport en edat escolar

Tots els que tenim la pràctica esportiva com una part important del nostre cicle vital, tenim el convenciment que l’esport ajuda a millorar la qualitat de vida de les persones, la seva salut i la seva socialització. En definitiva, creiem que l’activitat esportiva ens millora com a persones i ens ajuda a fer una societat millor i, conseqüentment, com més persones facin activitat física, el país anirà millor.

I com aconseguirem que la majoria dels ciutadans i ciutadanes tinguin la pràctica esportiva com una de les seves activitats habituals? Aquí, la resposta és fàcil: incentivant la pràctica de l’esport ja en els primers anys de vida , perquè és evident que la majoria de persones que comencen a practicar esport en edat primerenca, ho segueixen fent al llarg de la seva vida, ja que ho integren com un element normal de la seva vida quotidiana.

És per aquest motiu que els recursos que es destinen a fomentar la participació dels nens i de les nenes en activitats esportives són importants, principalment en ciutats grans, amb clubs potents i varietat d’esports; en aquest cas, les escoles esportives, amb la pràctica de la majoria d’esports en el seu nivell inicial, creiem que són un recurs important. Però no tots els nens i nenes viuen en ciutats, ni hi ha clubs amb una gran oferta esportiva a tots els nuclis de població, ni tampoc totes les famílies tenen els recursos per inscriure els seus fills i pagar les quotes que estableixen les entitats esportives, i això crea un dèficit comparatiu.

Per això, el 2006, la Secretaria General de l’Esport, gestionada per ERC, va implantar el Pla Català d’Esport a l’Escola: una oferta esportiva a l’abast de tots els escolars de Primària i Secundària de Catalunya, per tal que tothom tingués l’oportunitat d’iniciar-se en la pràctica esportiva en edat escolar. És, evidentment, un molt bon recurs que cal mantenir i potenciar per tal que arribi a tota la població escolar del país.


Anna Agustí
Membre de la comissió sectorial d'Esports