Esports

Hores baixes a l'esport català

L’esport català, els esportistes, els clubs, les federacions, viuen uns moments difícils. La crisi els ha tocat directament en el seu sistema de finançament. Els ajuntaments han reduït els ajuts; els patrocinadors, generalment empreses de la mateixa població, estan retirant el mecenatge o reduint-lo a mínims, i els ajuts de diputacions i Generalitat no arriben. Per altra banda, moltes famílies es veuen obligades a deixar de pagar la quota del club on el seus fills practiquen l’esport que més els agrada. I les entitats, tot i aquesta situació, han de seguir pagant els entrenadors, el manteniment, els desplaçaments, els arbitratges...

Si tot l’esmentat no fos prou, ara el govern espanyol, amb el seu afany recaptatori habitual, reclama als clubs les quotes de la seguretat social impagades, a més d’imposar multes milionàries que no es poden assumir. És evident que tothom ha de pagar els seus impostos, però l’economia dels clubs petits i mitjans no permet gaires alegries. La gestió, basada en el voluntarisme dels dirigents, es veurà tocada per aquesta nova situació, i el desànim i l’abandó de responsabilitats afectarà molts clubs catalans.

Davant d’aquesta situació, crec que és necessària una amnistia fiscal a tot el sector esportiu; posar el comptador a zero i iniciar una nova etapa on tothom assumeixi les seves responsabilitats. Tot i que és cert que gravarà el règim econòmic dels clubs, com a mínim en possibilitarà la supervivència.


Josep Saguer
President de la comissió sectorial d'Esports