Esports

L'exhibició d'estelades no és delicte

Malgrat la creixent i normal presència de banderes estelades al llarg del nostre territori, en places, balcons i fins i tot en els cims de les muntanyes, sovint la sola exhibició d’una estelada en un acte públic, en un balcó o en un estadi dóna peu a que algú prohibeixi, sancioni i impedeixi la seva exhibició al·legant que és “il·legal”, que representa una incitació a la “violència” o que és un senyal “xenòfob”, “racista” o “intolerant”.

Aquesta intolerància a l’exhibició d’estelades ha estat sovint notícia en encontres esportius, especialment els que celebren fora de Catalunya, en competicions de lligues o de copes. Fins i tot, en algunes ocasions, s’ha arribar a “requisar” les banderes de manera massiva i indiscriminada.

Per a protegir l’exhibició d’estelades, la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya, a proposta del Gup Parlamentari d’Esquerra Republicana ,va aprovar el dia 29 de gener passat la Resolució 497/X, per la qual es reconeix l’estelada com a símbol d’un anhel i d’una reivindicació democràtica, legítima, legal i no violenta. Amb aquesta resolució, el Parlament demana al Govern de l’Estat que investigui els casos en què els cossos i forces de seguretat de l’Estat han impedit l’exibició en esdeveniments públics esportius de símbols com l’estelada i s’adoptin les mesures pertinents per tal que no es torni a repetir.

Més enllà del cas que vulgui fer l’Estat a la petició del Parlament, amb aquesta resolució es reforça i legitima l’exhibició d’estelades , entès com un exercici del dret a la llibertat d’expressió.


Ignasi Doñate
Membre de l’executiva de la Sectorial d’Esports