Justícia

Democràcia del #noupaís

El passat dissabte 22 de març, amb una bona assistència de públic i amb ponents de gran nivell, va celebrar-se a la nostra Seu Nacional la jornada ”La democràcia del #nou país. Apoderament ciutadà i drets civils a la República Catalana”.

A la primera taula, referent a la “democràcia al nou Estat”, els ponents van analitzar la situació actual, definint-la com d’autoritarisme post-democràtic al servei d’una partitocràcia de cúpules, i allunyada de la participació ciutadana. Això, agreujat per l’ofensiva neoliberal que ja fa anys que s’està patint i que la socialdemocràcia majoritària ha adoptat, fa que cada cop hi hagi menys mecanismes de control sobre els efectes perversos de la globalització . Alhora, el procés d’emancipació i reivindicació nacional que es viu a Catalunya ho contraresta amb una gran participació ciutadana democràtica, amb un alt nivell de visió col·lectiva. S’ha incidit en els aspectes positius de la globalització: la democràcia global a partir del fet local, amb una visió universal dels drets i un fonament clau en el concepte de “bé comú”. Per assegurar-lo, com a valor primordial del futur país, cal mantenir la participació ciutadana travessant els murs del conformisme, la corrupció i la burocràcia, amb mecanismes com l’ètica i el compromís personal i col·lectiu.

En la taula sobre “apoderament ciutadà, governança democràtica i ciutadania europea” s’ha destacat la novetat que suposa en el procés constituent català la gran mobilització social, molt més àmplia que la de la transició de 1978, i amb uns condicionants i necessitats per encarar els nous reptes que no poden ser els mateixos que llavors. Per construir la nova societat democràtica, amb la màxima participació ciutadana, cal regular el dret d’accés a la informació pública com a dret subjectiu; cal una limitació de la partitocràcia, ampliant el sol fet de les consultes populars com a una veritable intervenció ciutadana en el disseny, implementació i control de les polítiques públiques; despolititzar els organismes de control institucional; i afavorir l’apoderament del món local, com a xarxa on més i millor es pot donar la participació popular.

La darrera intervenció, sobre “llibertats i drets civils”, partint del precepte que cal consagrar el dret a la diferència i combatre la desigualtat, va parlar-se de la necessitat d’unes polítiques publiques de benestar potents per afavorir el compliment efectiu de drets subjectius (com l’habitatge, la protecció a la infància, ...), ara menystinguts com a un imperatiu ètic i polític; de la necessitat que la normativa i la jurisprudència europees en l’àmbit dels drets humans tingui valor immediat i, si cal, supra-constitucional; i de la necessitat d’incorporar perspectives d’interculturalitat i diàleg permanent en la gestió de la immigració, així com polítiques de gènere agosarades, sense caure en l’assistencialisme, sinó lluitant per una igualtat efectiva.


Podeu visualitzar el vídeo de la jornada en aquest enllaç:
https://www.youtube.com/watch?v=Lf983dkcxd8&feature=youtu.be


Pere Ribó i Solé
Coordinador del Grup de treball de Justícia
Comissió sectorial d'AAPP i Justícia