Ciutadania i Migració

Immigrants, emigrants? Catalans!

El passat 15-11-2014 , vaig tenir l’oportunitat d’anar com a representant d’ERC, juntament amb la companya Maria Dantas, a l’acte que va organitzar a Vic la “UCFR” ( Unitat Contra el Feixisme i el Racisme), amb motiu de la protesta per la posada en marxa de “Som Catalans” un nou partit feixista i xenòfob. Aquest partit té un eslògan d’allò més significatiu: “Més independència, menys immigració”.

Des de la sectorial vàrem creure adient que jo hi anés com a representant, donat que en la meva persona conflueix el fet de ser regidor d’un poble d’Osona (Muntanyola), membre de la secció local de Vic i membre de la sectorial de Polítiques d’immigració, política social i ciutadania.

En el referit acte, em van dir que havia de fer un petit parlament. Mentre pensava de què parlaria, em van venir al cap la Viviana, la Cora, la Mercè, la Núria, la Majo, el Marius, el Gingol, el Josep, el Jordi, l’Andreu... Vosaltres us preguntareu: Qui són aquestes persones? . Doncs bé, aquests, són Catalans residents a Argentina, a Brasil a Equador, a Uruguai.... Són evidentment Catalans, però també són Argentins, Brasilers, Equatorians i Uruguaians. I poden ser a l’hora Catalans i del país de rebuda. Si en aquests països haguessin triomfat els postulats dels partits feixistes, la Núria, la Mercè, l’Andreu, etc. no haguessin tingut oportunitats.

Fa tot just un mes, vaig poder assistir, com a representant d’Esquerra, a la XIII trobada Cultural dels Casals Catalans del Con sud-americà, celebrada a l’Argentina. És realment gratificant i encoratjador veure com dins la Cultura Catalana, coexisteixen altres cultures, t’adones que no és el mateix un català de Buenos Aires que un Català de Quito, o de Paranà o de Sao Paulo, però tots ells tenen la seva empremta Catalana. Arribat aquest punt, jo em pregunto, si acceptem aquest fet i els reconeixem a ells com a catalans al 100%, perquè no podem fer a la inversa? Tant ens costa adonar-nos que els immigrants que venen a la nostra terra són també catalans de ple dret?, tant ens costa respectar els seus orígens, la seva identitat? Tant difícil és d’entendre tot això? Tanquem d’una vegada per totes les portes a aquests partits racistes i xenòfobs. Pensem-hi entre tots una mica.


Toni Bou
Comissió sectorial de Polítiques d'Immigració