Drets socials

La pobresa segueix creixent a Catalunya

Jaume Forés
Jaume Forés
Segons les dades donades pel l’IDESCAT referent als resultats de l’any 2014, les persones en risc de pobresa a Catalunya són un 20,9% (19,8% al 2013). Si agafem la taxa AROPE (més exacta en la seva estructura), ens dona que les persones en risc de pobresa a Catalunya són un 26,0%  (24,3% al 2013) de la població.

Aquetes dues dades ens donen valors que ens indiquen que al voltant d’1 de cada 4 catalans estan en situació de risc de pobresa. Igualment la tendència ens dóna que la pobresa segueix creixent al nostre país.  Dades que ens allunyen dels nostres referents europeus.

El risc de pobresa es centra especialment en aquells  col·lectius més febles, com són els menors i les persones grans. Quan sentim a dir que hi han “brots verds” pensem que potser sí que hi són, però només en determinats nivells, nivells que poc han notat la crisi i les retallades. Una part molt significativa de la nostra societat segueix patint una situació socioeconòmica molt greu.

Després del 27S, el nou Govern cal que actui sense pors i amb decisió contra la pobresa i per la cohesió social, aquest ha de ser uns dels reptes i una de les politiques estructurals prioritàries. Cobrir les necessitats bàsiques de les persones és una prioritat de país.

Com indiquem en la ponència Política, aprovada el darrer juliol: “la fractura social de les desigualtats, a més de ser la realitat d’un fracàs col·lectiu d’ordre moral i cívic, acaba sent massa car per la societat” .

L’aplicació del programa de Junts pel Sí ha de comportar un pla de xoc contra la pobresa en totes les seves diverses modalitats de forma integral. Hem d’implementar mesures innovadores i aprofundir molt més en les actuacions que es realitzen.


Jaume Forés
President de la sectorial de Benestar Social