Drets socials

Que anem a fer a Madrid en polítiques de Benestar Social?

Jaume Forés
Jaume Forés
En aquest procés de desconnexió que vivim, podríem dir que encara ens queden “els interruptors” a Madrid. Si interruptors que fan que aquí no ens arribi el subministrament que ens fa falta i que nosaltres mateixos hem generat.

A Madrid anem per complir el mandat que ha donat el poble de Catalunya el passat 27S, fer la desconnexió d’Espanya. Desconnexió de moltes coses que afecten a problemes quotidians: La pobresa energètica, la dependència en les persones grans,  la reducció de desnonaments, el finançament de les entitats socials, etc. Aquest son aspectes que afecten a la vida quotidiana de molts catalans/es i que Espanya incomplies o impedeix que ho resolem.

La pobresa energètica, és un bon exemple. A l’octubre del 2.014, el Govern de l’Estat va elevar al Tribunal Constitucional el Decret de teva energetica. A l’octubre del 2015, ha fet el mateix amb la modificació del Codi de consum de Catalunya. En aquest es garantia els subministraments d’electricitat, agua i gas a les persones més necessitades, així con es creava un forns econòmic per fer front a aquests despeses.

Com aquesta podríem esmentar els incompliments en: La llei de la Dependència que afecta a persones gran i persones amb discapacitat, el finançament de les entitats socials a partir del 0,7% de l’IRPF, la normativa catalana sobre desnonaments, la qual podria evitar gran part de les pèrdues d’habitatge i així un seguit de normes i línies d’actuació que no poden millorar la realitat quotidiana de molta gent per els impediments que posa el Govern de l’Estat. Ara no podem decidir sobre els nostres problemes.

La desconnexió d’Espanya, te com objectiu millorar la qualitat de vida dels catalans/es, solucionar problemes quotidians. Podem evitar els talls de subministraments entre la Generalitat, els Ajuntaments i les empreses subministradores, evitar el desgavell de l’aplicació de la llei de la Dependència a les persones que més ho necessiten, evitar gran part dels desnonaments amb el blindatge que dona les normes que ja va aprovar el Parlament, en el 0.75 de l’IRPF que recollim a Catalunya es podria incrementar significativament el suport a les entitats del Tercer Sector.

Per tot això i més anem per darrera vegada a Madrid a desconnectar aquells “interruptors” i a connectar-los a  la xarxa catalana.


Jaume Forés
Sectorial de Benestar Social