Salut

Situació actual de la salut mental al País Valencià

Joan Martínez i Tortosa
Joan Martínez i Tortosa

Un any ha trigat la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública en fer públic el IV Pla de Salut 2016-2020 al País Valencià. Un Pla de 238 fulls que caldrà analitzar amb tranquil·litat, per veure quins aspectes innovadors aporta.

Respecte a la Salut Mental i quin tracte se li dona en aquest IV Pla de Salut, si es pot fer ja una primera valoració:


El darrer Pla Director de Salut Mental s'aprovà el 2001 quan Zaplana senyorejava el País Valencià i a data d'avui és de les poques autonomies que no disposen de Pla de Salut Mental actualitzat.

L'Objectiu per aquest Pla es « Desenvolupar un model integral d'atenció a la salut mental», en aquest segle XXI ja podien haver assolit un objectiu més agosarat.

Les accions per aconseguir aquest objectiu son 12 i amb el següent tarannà: Desenvolupar, dissenyar, elaborar, crear, coordinar, promoure, incloure, reforçar, etc. Són una dotzena de bones intencions però amb poques possibilitats de canviar res.( A tall d'exemple, en cap lloc figura quins són els projectes per lluitar contra l'estigma en els adolescents) .Si és vol abordar el problema en salut mental, cal començar per elaborar un Pla d'atenció a les persones amb trastorn mental, que marcarà etapes i objectius. I no com els reflectits en aquest Pla de Salut.

No venen definides quines actuacions caldran per integrar les intervencions dels serveis de salut, socials i educatius de la infància, de la població en edat escolar i de l'adolescència amb especial risc o vulnerabilitat.

No està definida quina serà l'estratègia entre Salut i Ensenyament per poder oferir una atenció de qualitat.

No estan desenvolupats els programes de suport a les famílies curadores de les persones amb trastorn mental.

No figuren les accions a seguir per a la inclusió comunitària de les persones adultes amb addiccions i trastorns mentals greus .

No apareix en cap lloc l'atenció psiquiàtrica i de salut mental en l'àmbit judicial, per a les persones en situació de privació penal de llibertat, sobretot en joves i menors.

No defineixen la distribució de recursos públics d'atenció a la salut mental i els serveis en la xarxa d'entitats de salut mental.

I el més important, en cap lloc fan esment a eliminar els Hospitals Psiquiàtrics de llarga durada existents al País Valencià i dependents de les diputacions.

Llocs obsolets i inadequats per tractar malalties mentals greus.


No podran dir els nous responsables de la Conselleria de Sanitat Universal que no han tingut prou temps. Han disposat de 20 anys per preparar-se.

 

Joan Martínez i Tortosa
Secretaria Salut PV
ERPV