Ciutadania i Migració

Sí a una República integradora i respectuosa de la diversitat

Marc Borràs
Marc Borràs

No a un Estat essencialista que gira l'esquena als refugiats

Tot i que el passat febrer, a Barcelona, vam realitzar la manifestació més gran del món en favor de l'acollida de les persones refugiades, amb mig milió de persones exigint que Volem Acollir; tot i haver sortit repetidament al carrer, any rere any, amb més d'un milió de ciutadans reclamant poder exercir el dret a l'autodeterminació; tot i haver constituït el primer parlament amb majoria independentista de la història del nostre país, seguim trobant-nos davant la negativa i el menyspreu reiterat del govern de Madrid.


Mentre que la societat catalana s'implica en la defensa universal dels valors democràtics amb llur protecció, més enllà de les nostres fronteres, del dret al refugi i de la protecció internacional, constatem amb tristor com els poders fàctics espanyols segueixen involucionant a marxes forçades cap a un replegament essencialista.

Sí a una República acollidora i respectuosa de la diversitat

La societat catalana ha iniciat un camí d'obertura democràtica imparable. Un procés d'autoafirmació de la nostra diversitat constitutiva. Som i volem ser iguals en drets i oportunitats, interculturals i plurilingües. Perquè, des del laïcisme republicà, aquesta diversitat de cultures, de creences i de conviccions, nosaltres, la veiem com la nostra major riquesa a protegir i fomentar.

Ens hem conjurat per erigir-nos en República. Una República per a tothom que, el dia fundacional de l’Estat català, reconeixerà la plena ciutadania a totes les persones residents a Catalunya.

Una República en la que el dret de residència anirà estretament lligat al de l'autorització de treball. En la que perdre la feina no comportarà la pèrdua del permís de residència i, per tant, en la que es deixarà de fomentar el binomi immigració-irregularitat com a eina per precaritzar el mercat laboral.

Una República que regularà, per fi, racionalment els fluxos migratoris des d’una perspectiva real i objectiva. En la qual el període de l'assoliment de la totalitat de drets i deures ciutadans no superarà el període de 5 anys i, per tant, s'acabarà amb les adquisicions parcials als drets de ciutadania.

Una República que tancarà, d'una vegada per totes, el CIE.


Marc Borràs
Sectorial de Ciutadania i Migracions
Esquerra Republicana
ciutadania@esquerra.cat

Vols saber-ne més? Visita la República que farem