Salut

Sí a una República que aposti decididament per la recerca i innovació biomèdiques

Pere Joan Cardona
Pere Joan Cardona

No a un estat que no té la recerca i la innovació entre les seves prioritats estratègiques i que ofega el lideratge de Catalunya en el sector

Si bé als anys 90 es va fer un esforç per posar-nos al dia, i es va copsar un cert miracle en aquest sector, la situació s’ha descrit com “l’administració de vasodilatadors per procedir a tallar la jugular”. La recerca, competència retinguda per l’estat, no és una prioritat. Fa poc se n’ha publicat la despesa executada. Les xifres són escandaloses: el 2008 fou de 6.000 milions, mentre que el 2016 va davallar a 2.000 milions. Aquesta desinversió afecta especialment la recerca biomèdica, que n’és el motor més important, i essencialment a Catalunya, en ser-ne líder estatal. Malgrat el sobreesforç que fa la Generalitat per aportar un finançament extra, la manca estructural de diner públic fa que anem expulsant progressivament tot el talent de la R+I, i perjudica la qualitat assistencial en salut dels nostres ciutadans.


Sí, a una República que prioritzi la recerca i innovació biomèdiques com a motors en coneixement i industria a nivell mundial i que permeti una millora en l’assistència i en la sostenibilitat del sistema nacional de salut

Quasi la meitat del pressupost de la Generalitat s’inverteix en Salut. És lògic, donat que la salut és el nostre bé més preuat, i per tant la R+I s’hi ha d’abocar necessàriament per poder oferir una millor assistència als nostres ciutadans. Però alhora, en ser un sector amb un alt nivell professional, cal aprofitar-ne l’experiència per generar un teixit industrial a partir de la transferència de tot aquest coneixement sorgit de la necessitat.

Per això la nova República tindrà com a prioritat estructural la inversió en R+I. Això permetrà retenir el talent, millorar l’oferta assistencial i generar una indústria biomèdica. Aquesta indústria, creada i coordinada amb els centres de recerca en salut, permetrà generar guanys amb la transferència de tecnologia que asseguraran la retenció del talent i del coneixement i alhora col·laboraran en la sostenibilitat del nostre sistema de salut.


Pere Joan Cardona
Sectorial de Salut
Esquerra Republicana
salut@esquerra.cat

Vols saber-ne més? Visita la República que farem