1 d’octubre: votar i guanyar

Eduard López
Eduard López

La campanya del referèndum de l’1 d’Octubre és a la recta final. I, tal com era de preveure, els partidaris de la República Catalana hem guanyat la batalla de les idees, les raons i els arguments per golejada. Estem tan avesats a donar-ne de tot això que, almenys des d’aquest punt de vista, aquests dies han estat gairebé plàcids. Perquè d’idees, raons i arguments en tenim per donar i per vendre els independentistes: de tipus econòmic i fiscal, en defensa d’un Estat de benestar digne d’aquest nom, per la creació d’un marc català de relacions laborals, per al desenvolupament d’un servei públic educatiu gratuït i de qualitat i, entre molts d’altres, per a un disseny de les infraestructures bàsiques que respecti el territori i respongui a les necessitats reals del país. I això per no esmentar les qüestions relacionades amb la llengua, la cultura i la identitat. Al capdavall, però, l’essencial, el que resumeix el conjunt de la nostra proposta, és que volem construir una república, una nova sobirania, nascuda de la lliure voluntat de la gent.

Si hem guanyat de manera incontestable la batalla de les idees ha estat, de fet, per incompareixença de l’adversari. El ‘No’ ha quedat segrestat per l’aposta del Govern del PP i els principals aparells de l’Estat per judicialitzar el conflicte i atemorir la ciutadania de Catalunya amb una escalada repressiva de regust neofranquista. Aquest fet, que en part ha restat riquesa al debat que s’hauria pogut produir en una situació de major normalitat, ha ampliat encara més el ventall de suports socials a la celebració de referèndum.


I és que n’hi ha molts que, a hores d’ara, veuen l’1 d’octubre com l’única alternativa creïble i eficaç de plantar cara i derrotar a una Espanya cada vegada més fosca i autoritària.

Ells, i no és pas poca cosa, tenen tota la força de l’Estat. Nosaltres, però, comptemamb la legitimitat democràtica de la nostra banda; i, sobretot, sobretot, posseïm una cosa que ells mai no tindran: un poble alegre, pacífic, combatiu i determinat a construir un Nou País en llibertat.

Diumenge, anirem a votar i guanyarem.


Eduard López
Vicesecretari general d'Acció Política
Esquerra Republicana