Feminismes

Davant les desigualtats, responsabilitat de tothom

Montserrat Flores
Montserrat Flores
Som lluny encara de la societat igualitària que hauria de ser normal. No hi ha cap motiu per acceptar que dones i homes no puguem exercir els nostres drets en igualtat de condicions, i malgrat tot aquestes desigualtats les veiem continuadament en la nostra situació laboral, econòmica, personal, pública i privada.

La pàtina d’igualtat que els darrers anys ens han donat les lleis, s’esquerda de seguida que gratem una mica en la realitat quotidiana. Hi ha desigualtat perquè som hereus d'una societat que va donar la preponderància als homes adults, que eren considerats el patró normal de persones. Aquest patró-home ha generat una societat patriarcal, pensada per als homes i, en menor o major mesura, governada pels homes en clau masculina.

No és casual ni s'arregla tot sol, aquest panorama de desigualtat. Mentre no trenquem aquesta estructura mental i social, qualsevol acció serà només parcial. I els guanys obtinguts seran només un pedaç.

Els privilegis tendeixen a consolidar-se, conscientment o inconscientment, i el trencament de la desigualtat necessita una proactivitat. Cal que totes i tots ho tinguem clar i apliquem mesures concretes, a tots els nivells. Les administracions hi tenim molta responsabilitat, perquè ens pertoca posar eines per al canvi col·lectiu. Per això aprovem plans d’igualtat que pretenen diagnosticar la situació i treballar les millores transversalment.

Cadascú de nosaltres i també les empreses, els agents socials i econòmics, tenim molta feina a fer. D’avenços se’n fan, però hem de celebrar cada guany legal o social que aconseguim com un element menys en la llarga llista de mancances que tenim per assolir el que hauria de ser normal: una societat igualitària.


Montserrat Flores
Regidora de Participació, Ciutadania i Transparència de l’Ajuntament de Reus