Salut

I després de la reversió de l'Hospital d'Alzira a la gestió pública...

Joan Martínez
Joan Martínez
Ja ha transcorregut un mes i escaig des que l’hospital d’Alzira ha tornat a la gestió pública directa i forma part de la xarxa assistencial de la Conselleria de Sanitat. No han hagut crisis socials, laborals ni assistencials i el ritme diari s’ha mantingut sense que el pas de gestió privada a pública haja suposat cap trauma apocalíptic com així ho asseguraven certs mitjans i partits polítics. I el que és més important, amb l’acceptació dels usuaris.

Aspecte important en aquesta transició ha sigut l’encaix del personal laboral en l’estructura administrativa de la Conselleria de Sanitat, mitjançat la figura de « personal a extingir» ja que no hi havia regulació estatal. El personal afectat mantindria les mateixes condicions de personal laboral i continuarà en els seus llocs i amb les mateixes tasques i funcions fins el cessament per causes legals. D’aquesta manera s’ha resolt la continuïtat de la plantilla subrogada amb acceptació pels treballadors.

Així mateix en el Pla Director del nou equip de gestió es contempla la construcció d’un edifici annexe per ubicar consultes externes i amb l’espai alliberat disposar de més quiròfans i llits hospitalaris.

La Conselleria de Sanitat destinarà al departament de la Ribera 5,7 milions en el 2018 i 2,1 milions en 2019. Dotació que té com objectiu augmentar quiròfans, àrea d’hemodiàlisi i Unitat d’Hospitalització Domiciliaria. Altre objectiu important és completar l’atenció primaria ja que durant el temps de la concessió privada no s’havia potenciat. En inversions d’equipament figura un accelerador lineal, un PET-TAC, substitució de quatre equips de radiologia general en atenció primaria i equip de mamografia. A nivell de personal s’ha augmentat el nombre de metges, infermeres, zeladors i administratius ja que la plantilla era deficitària per al volum de pacients del Departament de la Ribera.

Encara que un mes no és suficient per tenir dades significatives, si es pot constatar que en aquest període han augmentat les intervencions quirúrgiques( 4,16%), nombre d’urgències( 2,46%) i ingressos hospitalaris( 3,26%). Paral·lelament ha existit un increment de les proves diagnòstiques a nivell de Radiodiagnòstic, mamografies i ressonàncies. Les consultes amb especialistes s’han incrementat un 8,73%.

No cal fer una relació extensa de resultats a un mes i escaig de la reversió per comprovar que ja s’albiren canvis importants en la gestió directa per la Conselleria de Sanitat del departament de La Ribera. I això és molt important, doncs tota l’experiència a partir d’ara en la gestió d’aquesta etapa servirà per optimitzar tot el procés, ja que la malaurada experiència privatitzadora d’un partit polític voraç i sense escrúpols com és el PP , encara no ha finalitzat.

Alzira és el primer dels hospitals que tornen a la xarxa pública, però encara romanen amb gestió privada l’Hospital de la Marina a Dènia, Torrevella, Manises i Elx-Crevillent.

Aquesta serà la següent fase que es presenta difícil ja que l’empresa d’assegurances Centene Corporation està tancant l’adquisició de la participació del Banc Sabadell en aquests hospitals privatitzats (50%),el que li donaria el 100% accionarial, doncs en aquest moment ja participa en el 50%. Però aquesta serà altra batalla.

Per ara el primer objectiu, una cosa que semblava impossible ja s’ha aconseguit,el Departament de la Ribera ja forma part de la xarxa pública. En aquesta nova etapa Esquerra Republicana del País Valencià romandrà on sempre, defensant i lluitant per la Salut Pública amb gestió directa per la Conselleria de Sanitat.


Joan Martínez i Tortosa
President de la sectorial de Salut
Esquerra Republicana del País Valencià