Feminismes

Commemorant el 17 de maig, enyorant la Dolors

Dolors Bassa i Mireia Mata
Dolors Bassa i Mireia Mata
El dia 17 de maig es recorda el Dia Internacional contra l'homofòbia, lesbofòbia i transfòbia (en anglès, International Day Against Homphobia, IDAHO) coincidint amb l’eliminació el 1990 de les llistes de malalties mentals per part de l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) de l’homosexualitat.

L’any passat, per primer cop, tots els departaments de la Generalitat van penjar a totes les seus un cartell recordant a tota la funció pública el deure que tenen en cas de patir, ser testimonis o sospitar alguna mena de vulneració de drets per motiu de LGBTIfòbia. El mes d’octubre el Govern aprovava el protocol d’aquest deure d’intervenció, recollit a la Llei 11/2014 de defensa dels drets de lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals .

Així ho explicava, en l’acte commemoratiu que va tenir lloc al Parlament de Catalunya, la Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies. La Dolors Bassa ha tingut com una de les prioritats de la seva acció de Govern el desplegament de la llei 11/2014, i en els seus dos anys de mandat al capdavant del Departament s’han plantat les bases del desplegament de la llei 11/2014 i de la implementació de les polítiques publiques LGBTI al món local.

A data d’avui i gràcies a la incorporació d’aquestes polítiques al contracte programa del seu Departament, hi ha prop de trenta serveis d’atenció integral (SAI) arreu del territori, i s’han format més d’un miler de treballadors i treballadores de la funció pública en matèria LGBTI.

Enguany la Dolors està molt lluny i no ens podrà acompanyar en els actes del 17 de maig, però la llavor de la seva feina va donant fruits i el nostre pensament i reconeixement és amb ella.


Mireia Mata i Solsona
Vicesecretària General de Gestió del Coneixement, Dones i Entorn
Esquerra Republicana