Ciutadania i Migració

UCFR i el Fòrum Social contra la Islamofòbia

Fòrum Social contra la Islamofòbia
Fòrum Social contra la Islamofòbia
El passat dia 5 de maig del 2018 va tenir lloc la tercera edició del Fòrum Social contra la Islamofòbia i tota mena de racisme (a partir d’ara, #FSI2018), a l’Espai Jove La Fontana. L’objectiu era reunir sabers, experiències i sinergies entre persones disposades a treballar per la construcció d’una societat lliure de racismes. Més de 250 van ser-hi durant tot el dia i va representar un èxit de participació.

La clau d’aquest èxit rau en la feina persistent d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), entitat que es crea el 2010, per contrarestar el feixisme creixent de Plataforma per Catalunya (PxC) -partit feixista disfressat de demòcrata-, i frenar les manifestacions feixistes i xenòfobes. UCFR també intenta evitar que els plantejaments feixistes entrin en les institucions de representació política, i per això el que fa és enxarxar i du a terme un treball de sensibilització i mobilització unitària contra el feixisme i tot tipus de racisme.

En el Fòrum Social d’enguany es van realitzar diferents debats i tallers com Antisemitisme, islamofòbia i gènere, mitjans de comunicació i islamofòbia, el racisme institucional, o la gent refugiada i romafòbia, entre d’altres.

Algunes de les excel·lents propostes que van sorgir dels taller van ser, entre d’altres, en comptes de judicialitzar qualsevol discurs de l’odi, intentar crear discursos paral·lels des de les entitats, donant prioritat a veus emergents; elaborar octavetes contra la romafòbia que trenquin amb l’imaginari negatiu envers el poble gitano; o vetllar perquè hi hagi diversitat treballant en els mitjans de comunicació públics.

Espais com el del Fòrum Social d’UCFR resulten molt necessaris, és més, són imprescindibles per a poder avançar en la lluita de la societat, de forma unitària contra la islamofòbia i tota mena de racismes.


Maria Dantas
Membre d’UCFR