Moviments Socials

Els altres catalans també hi han de ser

Núria Clotet
Núria Clotet
A Catalunya, un 23% de la població és nascuda a la resta de l’Estat espanyol, segons dades del 2005 de la Generalitat de Catalunya. Molts catalans d’origen espanyol estan associats a entitats culturals de les seves terres natals, com són les entitats andaluses o les cases regionals.

La gran majoria de les persones que formen part d’aquestes entitats parlen català, es fan pa amb tomàquet, paguen les autopistes per anar a la Costa Brava, han de passar per Madrid si volen fer un vol internacional, i veuen com tanquen centres de salut, com augmenten les ràtios de les aules i com s’apugen les matrícules de les universitats públiques. Totes aquestes persones tenen tants motius com nosaltres per voler la independència. I moltes d’elles, de fet, estaven també l’11 de setembre entre el milió i mig de ciutadans que clamàvem l’Estat propi.

Però hi ha encara molta feina a fer. Moltes altres persones d’origen espanyol tenen com a marc de referència i d’informació els canals que arriben de la capital de l’Estat, amb la intoxicació informativa que això comporta. La Brunete mediàtica es fica, com la humitat, a totes les cases i contribueix a la desinformació i a la informació tergiversada. Hi ha encara molta gent catalana que no sintonitza TV3 a casa, o que no llegeix mai un diari català, ni escolta cap ràdio catalana, i això dificulta la possibilitat de contrastar la informació que arriba de la resta de l’Estat quan es tracta d’analitzar el que passa a casa nostra.

En aquest sentit, ens toca a nosaltres apropar-nos a les entitats culturals d’altres regions de l’Estat espanyol i allargar la mà, treballar conjuntament amb elles pels objectius comuns i per la millora de la nostra realitat social més propera. Perquè tots som igual de catalans i perquè el dia que es convoqui el referèndum sobre l’Estat propi aniran a votar, no només aquells que hem anat cada 11 de setembre al Fossar, sinó també el nostre veí andalús, el propietari del bar gallec on fem el cafè cada matí i els pares i mares extremenys de l’escola dels nostres fills. I cal que tothom estigui ben informat.


Núria Clotet
Secretària de la comissió sectorial de Moviments Socials