LGTBI

El Triangle de Sitges

El passat 17 de maig diversos membres de la Coordinadora LGTB d’Esquerra Republicana vam participar, conjuntament amb els companys/es d’ERC-Sitges, a l’acte institucional de reinauguració del monument del Triangle Rosa. I és que després d’un procés de rehabilitació ha estat reubicat des de la punta de l’espigó, on es va instal·lar el 2006, fins al Passeig Marítim de la localitat.

I és que aquest monument, el primer de tot l’Estat que es va dedicar al col·lectiu LGTB, va sorgir el 2006 gràcies a la reivindicació de diverses entitats i sobretot a la voluntat política de l’Àngels Parés, aleshores regidora d’ERC a Sitges, i la que va fer possible la materialització d’aquesta demanda.

Cal tenir present que l’any 1996 el municipi, molt identitficat amb el turisme LGTB des de fa anys, va viure un estiu força accidentat després que el consistori intentés prohibir el nudisme a la Cala Balmins o plantegés obrir fitxes policials als gais que passejaven pel Passeig Marítim a la matinada. Tots aquests despropòsits van culminar amb una brutal agressió homòfoba contra un jove i amb els insults que van rebre els participants a la manifestació contra la homofòbia que es va organitzar per protestar contra aquesta situació.

Deu anys després, l’Àngels, com a regidora d’un nou equip de govern municipal a Sitges, va fer possible una reivindicació que pretenia reafirmar el respecte d’aquesta població vers el col·lectiu i sobretot volia tancar les ferides generades l’estiu del 2006. Amb la reinauguració del monument, es referma aquest compromís i es recorda tal com diu la seva inscripció: “Sitges contra l’homofòbia ‘Mai mes’ 5 d’octubre 1996-2006”.


Xavier Florensa
Coordinador LGTB
Esquerra Republicana