LGTBI

1 de desembre, dia mundial de la lluita contra la Sida

Com cada 1 de desembre, des d’Esquerra Republicana ens unim a la commemoració del Dia Mundial de la lluita contra la Sida.
Un dia en el que volem recordar els milions de persones que han mort i que encara avui continuen morint a causa d’aquesta pandèmia, sobretot en aquells països empobrits que no disposen de mesures preventives ni d’accés als tractaments. També volem manfestar el nostre suport i compromís amb les persones que, des de fa més de tres dècades i des de diferents àmbits, continuen treballant per l’eradicació de la malaltia al nostre país i arreu del món. Però sobretot, creiem que és un dia per donar visibilitat i reivindicar els drets de les persones que viuen amb el VIH i que malauradament encara avui són víctimes de la discriminació i l’estigmatització social.

Actualment estem assistint al desmantellament de moltes de les polítiques que s’havien dut a terme, durant els darrers anys, en la lluita contra la Sida. Un exemple molt clar és la voluntat del govern espanyol de deixar sense contingut polític el Plan Nacional del Sida, eliminant la seva Secretaria i no renovant el Plan Multisectorial. A més, durant els darrers dos anys s’ha produït un ofegament econòmic de les entitats que treballen en l’àmbit de la prevenció,, al reduir de 4 milions a 1 milió d’euros la partida de subvencions i suprimir les transferències a les comunitats autònomes. Una situació que s’agreuja en el cas de les entitats catalanes, que per segon any consecutiu han quedat majoritariament excloses de les subvencions que otorga el Plan Nacional del Sida.

A nivell de Catalunya, la reducció de les subvencions del Govern de la Generalitat així com els deutes que arrossega amb moltes entitats dificulten la prestació de serveis i posen en risc el model de prevenció que es ve realitzant des de fa anys al nostre país i que tan bons resultats ha donat. En definitiva, unes polítiques que ja estan passant factura a nivell social i que fan que la taxa d’infeccions de l’Estat hagi augmentat un 12% i es trobi per sobre de la mitjana dels països del seu entorn.

Des d’Esquerra creiem que la lluita contra la Sida ha de ser una prioritat i que les retallades en aquest àmbit faran que la societat catalana sigui més vulnerable a l’hora de prevenir la malaltia, posant en risc la salut de moltes persones i disminuint la qualitat de vida dels ciutadans.

Cal que les institucions i les entitats treballin conjuntament en l’àmbit de la prevenció i l’atenció a les persones amb VIH. Per això, el treball que estan realitzant les diferents formacions polítiques del Parlament per assolir un acord nacional en aquest sentit és sens dubte una bona notícia. Perquè només bastint amplis consensos podrem blindar el model de prevenció de la Sida, mantenint-lo dintre dels paràmetres establerts en àmbits internacionals i lluitant eficaçment contra la malaltia.


Coordinadora LGTB

Barcelona, 1 de desembre de 2013