LGTBI

Lliures per estimar. Lliures d'homofòbia

MANIFEST
Lliures per estimar. Lliures d'homofòbia
Un nou país de persones lliures

Quan fa més de quatre dècades dels fets d’Stonewall a Nova York i 36 anys després de la primera manifestació de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals que va tenir lloc a la ciutat de Barcelona, continuem celebrant el Dia de l’Alliberament o l’Orgull LGTB. Una festivitat que compta amb una gran diversitat d’actes i mobilitzacions en les que el teixit associatiu LGTB dels Països Catalans convida a tota la ciutadania a mobilitzar-se per reivindicar una societat sense LGTBfòbia i a contribuir en la normalització i la visibilitat del col·lectiu.

Perquè malgrat ja fa uns quants anys d’ençà d’aquests fets, que van significar l’inici de la lluita pels drets de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals arreu del món, encara queda molt camí per recórrer. L’homosexualitat continua sent perseguida i castigada a molts països (fins i tot amb la pena de mort) i molts d’altres no disposen de lleis que garanteixin els drets de les persones LGTB. I encara que el Regne Unit, l’Uruguai, Nova Zelanda o França, hagin aprovat recentment la llei del matrimoni igualitari, l’onada d’homofòbia que s’està vivint en aquest darrer país ha posat en evidència la LGTBfòbia estructural que malauradament encara perviu a les nostres societats i que -amb diferents intensitats- emergeix quan es produeixen avenços legislatius d’aquest tipus.

Aquests fets, avalen l’aposta que Esquerra Republicana va fer fa deu anys des del Govern de Catalunya per tal de disposar d’una arquitectura legal (a partir de la llei del matrimoni igualitari i de la llei d’adopció homoparental) però també d’una estructura institucional que permetés treballar per la igualtat real, a partir de la creació de polítiques adreçades específicament al col·lectiu LGTB.

Però també fan més necessària que mai l’aprovació d’una Llei catalana contra la LGTBfòbia, impulsada per Esquerra des del Govern, que recentment hem entrat al Parlament conjuntament amb d’altres formacions d’esquerres i que compta amb l’aval del moviment associatiu. Una llei, que sens dubte facilitarà el reconeixement dels drets de les persones LGTB i desenvoluparà tots els mecanismes necessaris per garantir la igualtat i lluitar contra la LGTBfòbia. Una llei, que ens ha de permetre construir un nou país de persones lliures, una República Catalana lliure d’homofòbia.


Barcelona, 28 de juny de 2013


Coordinadora de Polítiques LGTB
Esquerra Republicana