LGTBI

El crim de ser homosexual

Xavier Florensa
Xavier Florensa
El parlament d’Uganda està debatent aquest mesos un projecte de llei que té com a objectiu l’enduriment de les penes contra la homosexualitat. Una llei que en cas d’aprovar-se, pot condemnar a cadena perpètua o fins i tot a la pena de mort a milers d’ugandesos i ugandeses pel simple fet de ser homosexuals.

No és el primer cop que aquest país intenta modificar la seva legislació per castigar l’homosexualitat. L’any 2005 el seu president, Yoweri Museveni, va signar una esmena constitucional prohibint explícitament el matrimoni homosexual, un fet que va convertir Uganda en el segon país del món a declarar il·legal la unió entre persones del mateix sexe. El 2009 es va elaborar el primer esborrany de llei antihomosexual però finalment va ser retirada fins que a finals de l’any passat es va reprendre el seu debat.

Cal tenir present que cada any milers de gais i lesbianes són perseguits i assassinats en aquest país africà, considerat un dels més homòfobs del món.
Per això, des d’Esquerra hem fet arribar aquests dies una carta, signada pel president del partit Oriol Junqueras, al consolat honorari a Catalunya i a l’ambaixada d’Uganda a París per tal de mostrar el nostre rebuig al projecte de llei i sumar-nos a les condemnes expressades per diversos governs i organismes internacionals, així com diverses entitats del moviment LGTB de Catalunya.

Malauradament, Uganda no és l’únic exemple d’estat on es penalitza al col·lectiu LGTB. L’homofòbia està fortament arrelada arreu del món i els països que reconeixen la igualtat de drets al col·lectiu LGTB encara són una petita minoria. Actualment, l’homosexualitat està castigada amb la pena de mort a cinc països: Sudan, Iran, Mauritània, Nigèria, Iemen i l’Aràbia Saudita i en molts d’altres la legislació preveu severes penes de presó i la majoria d’estats no disposen de cap legislació que protegeixi les persones LGTB davant de qualsevol agressió o discriminació.


Xavier Florensa
Coordinadora LGTB
Esquerra Republicana