Ciutadania i Migració

L'Assia Cherdal, nova presidenta de la secció local de Canovelles, ens proposa treballar conjuntament per una Catalunya més cohesionada

Assia Cherdal
Assia Cherdal
L'Assia és una dona nascuda al Marroc, a la ciutat de Larache, que va venir amb la seva família a Catalunya amb set anys. Avui, ella ja és mare de dues filles de dos i catorze anys. Treballa al món de les assegurances i, al mateix temps, estudia per accedir a la universitat. A més, s'està formant com a mediadora comunitària. La seva mare va ser la primera dona marroquí amb un negoci a Canovelles. Des que l'Assia va decidir entrar al món de la política, ella li va donar tot el seu suport. El seu pare també valora la seva decisió i, davant la singular situació política que es viu a Catalunya, sempre li recomana que sigui prudent i assenyada. Pel que fa al seu company, també li fa costat en la seva vocació política, malgrat que encara té alguns dubtes al respecte.

Ella explica que no és fàcil combinar la vida familiar amb la política i, encara ho és menys, tenir temps per a formar-se. L'Assia disposa d'una jornada reduïda. La seva motivació per a participar de forma activa en la política i treballar per construir un món més just és molt forta. L'Assia vol que es produeixin canvis visibles en la nostra societat i diu que ja és hora de fer coses, de passar a l'acció, en comptes de només opinar des del sofà de casa. I per aquest motiu va decidir implicar-se amb Esquerra Republicana de Catalunya. I des de fa unes setmanes, ja ha assumit la presidència local a Canovelles. Quan l'Assia parla d'aconseguir canvis en la societat, espera que siguin canvis de doble via. És a dir, que d'una banda es canviï la mirada de la gent autòctona sobre les persones provinents del Marroc i que puguem treballar conjuntament per eradicar les discriminacions i la islamofòbia. Afirma que els canovellins i les canovellines, sigui quin sigui el seu origen, cal que tirin endavant plegats, sense fer cap diferència entre ells, amb l'únic objectiu de construir un futur millor per als nostres fills i filles.

D'altra banda, l'Assia també té un missatge pels catalans que, com ella, són d'origen marroquí: els anima a aprofitar els drets i les llibertats que hi ha a Catalunya i a fer sentir la seva veu. “Cal que recordem que si els nostres pares han vingut a Catalunya, és perquè aquí hi ha un major respecte als drets humans i és per aquest motiu que hem de treballar plegats. Si els nostres pares ho van deixar tot per venir-se, ha arribat el moment de reconèixer que Catalunya és el nostre país i que som conscients que en formem part. Que com a catalans tenim drets, però també deures. I un dels deures més importants que podem exercir és, precisament, el de votar i participar activament d'aquesta meravella que és la democràcia.”

Una democràcia que, malauradament, en els darrers temps també corre perill a casa nostra. Per aquest motiu, l'Assia demana un reconeixement, per part de tota la comunitat, a la valentia dels i les preses polítiques catalanes, que han lluitat i lluitaran per fer respectar els drets col·lectius, de país, i individuals. L'Assia pensa que “si ells i elles han estat valents en els moments determinants, aquesta és l'actitud que hem de mantenir els catalans que estimem la terra. Sigui quin sigui el nostre origen. Hem de ser valents i treballar junts per la consolidació de la República Catalana”.


Omaira Beltran