Justícia

Jornada: La justícia del segle XXI

Carles Mundó
Carles Mundó
El dissabte 25 de febrer va tenir lloc la jornada "La justícia del segle XXI" emmarcada en la campanya "La República que farem" en la que Ester Capella, presidenta de la sectorial de Justícia, va presentar els pilars de la República en aquest àmbit: http://www.larepublicaquefarem.cat/ambit/justicia

Prèviament, la Secretaria General d'Esquerra Republicana Marta Rovira, va donar la benvinguda als assistents i va presentar la jornada remarcant que el marc de la nova República és l'espai idoni per repensar el model judicial i no repetir els errors i les falles del sistema actual. Una oportunitat per construir un model judicial transparent, eficient, pròxim, ràpid en els seus processos i que respecti el drets lingüístics dels ciutadans.

Tot seguit, van tenir lloc dues taules rodones simultànies, una sobre la independència judicial i l'altre a les garanties judicials. En elles diferents experts en la matèria van diagnosticar les falles del sistema espanyol i van donar algunes pinzellades de com podem assolir un model de qualitat que retorni als ciutadans la confiança en les seves institucions judicials.

Posteriorment es van celebrar les taules referents als processos judicials i a l'eficiència. Ambdues van servir per parlar de possibles models que ens serveixin per emmirallar-nos en aquells països del nostre entorn que tenen uns nivells de valoració més elevats i assolir així estàndards de celeritat i execució de les resolucions que ens assimilin als dels estats més avançats. Actualment l'estat espanyol té uns nivells de despesa equiparables a la dels estats del nostre entorn, el problema és la mala utilització d'aquests recursos. L'eficiència i l'eficàcia en el servei són sempre conseqüència d'una gestió racional dels recursos.

Per concloure la jornada el conseller de Justícia Carles Mundó va destacar la importància de celebrar aquestes jornades que serveixen per enriquir-nos i escoltar a veus rellevants del sector i obrir-nos com a partit al talent que el país té en tots els àmbits. Espanya és un model fracassat i la pretensió de reformar-lo és legítima però poc operativa. La nova República és el mitjà per a redissenyar un model que sigui veritablement independent, àgil, eficaç i transparent. «Hem de posar al ciutadà al centre de les polítiques de justícia i entendre aquestes com un servei públic i no com un poder».

Per més informació, podeu disposar dels continguts complets de la jornada:
https://www.esquerra.cat/uploads/20180124/jornada_2017_2_25_justicia_segle_xxi.pdf

O bé podeu veure el vídeo sencer de la jornada: