Feminismes

Quan dir sí és un pas endavant

Maite Viñals
Maite Viñals

Malauradament ens hem avesat a pensar en agressions sexuals quan sentim la construcció “nomésés sí”, però si avui ocupo el càrrec d'alcaldessa del meu poble és gràcies a una expressió similar que sempre repeteix una companya de partit: "les dones hem de dir sí a tot". Sí, les dones hem de dir sí a tot allò que ens proposen, si nosaltres no ocupem aquells espais de poder que ens posen a l'abast serà un altre (segur que un home) qui, sense complexos, l'ocuparà. Ens cal estar en llocs de decisió, primer per justícia, representem el 51% de la població i per tant el sentit comú ens diu que hauríem d'ocupar el 51% de tots els llocs de poder i responsabilitat, però no només per això.

Mantenir la desigualtat és un fet que no ens podem permetre i el canvi real només arribarà si es fa des de posicions de poder i influència i si aquests llocs estan ocupats per dones tot plegat serà més fàcil. Perquè nosaltres hem estat històricament menystingudes i per tant no permetem que es menystingui a ningú; perquè sovint hem estat tractades com a menors d'edat i per això les nostres polítiques es basen en escoltar a tothom i aportar solucions pragmàtiques sempre que podem; perquè sabem que paguem un preu molt alt pels més petits errors i per tant estem amatents a no cometre'ls.

Perquè les dones no volem el poder pel poder, després d'anys d'estar marginades d'aquestes esferes el nostre objectiu principal quan accedim al poder és generar canvis en el nostre entorn, en la societat. Després de segles de ser "maltractades" en l'esfera pública qui millor que nosaltres, les dones, per liderar un canvi de veritat. Posem-nos les ulleres liles, aquelles que ens fan veure el món des de la perspectiva de gènere, una perspectiva que, no només afavoreix a les dones, sinó que acaba sent positiva per a la societat en general, i això des del món local ens és més fàcil perquè els veïns ens són més accessibles i per tant més fàcils de convèncer.

I, en aquest camí, esdeveniments com la Convenció de Dones Electes d'Esquerra són imprescindibles, uns llocs de trobada on aquelles dones que ja hem fet el pas podem explicar en primera persona que tot plegat no és tan difícil i que la majoria de nosaltres estem sobradament preparades per ocupar, no només càrrecs de responsabilitat al món local, sinó a totes les administracions públiques i empreses privades del país. Si a la II Convenció ens marcàvem com a repte arribar a 100 alcaldesses d'Esquerra a les eleccions de passat mes de maig (no ens vam quedar tan lluny som 84 les alcaldesses, 33 més que el 2015) ara és el moment de fixar reptes més ambiciosos.

El camí és llarg i complicat però no valen defalliments ni resignacions. Aprofitem aquests espais de trobada per enfortir-nos i començar a dir “SÍ” a totes les propostes que se'ns facin!!


 

Maite Viñals i Clemente

Alcaldessa de Cabrils