LGTBI

Armand de Fluvià, pioner i lluitador per les llibertats

Armand de Fluvià
Armand de Fluvià

Des de la Coordinadora de Polítiques per a Persones LGTBI d'Esquerra Republicana volem felicitar l'Armand de Fluvià avui, amb motiu del seu aniversari, així com transmetre'l el nostre agraïment i profunda admiració per tot el que ha representat i representa per a tots i totes nosaltres.

Nascut a Barcelona el 17 d'octubre de 1931, l'Armand és un dels referents més importants no només de la història del moviment LGTBI, sinó també com a lluitador pels drets i les llibertats del nostre país.

Enguany, a més, es commemora el 50è aniversari de la creació a la clandestinitat del Movimiento Español de Liberación Homosexual (MELH) per part de l'Armand i altres activistes, com a reacció al projecte de Ley de Peligrosidad y Rehabilitación Social que s'estava redactant a les Corts franquistes i que venia a substituir l'anterior Ley de Vagos y Maleantes, que perseguia i penalitzava com a delinqüents a qui fos sospitós de ser homosexual. Gràcies a la seva actuació, en col·laboració amb l'activisme francès, van aconseguir limitar l'abast de la norma respecte al estava redactat en un inici. La fundació del MELH suposa l'inici del moviment LGTBI organitzat a Catalunya i a tot l'Estat.

Armand de Fluvià també va ser l'impulsor de l'edició i distribució de la revista clandestina AGHOIS, al 1972, seguint el model de la francesa Arcadie, una publicació pionera i valenta que tractava temes polítics, d'actualitat i culturals.

Amb la mort del dictador al 1975, el moviment es va reorganitzar amb el naixement del Front d'Alliberament Gai de Catalunya, referent de la lluita i la reivindicació dels drets LGTBI i del que l'Armand en va ser fundador. Poc després, al 1976, també va posar en marxa l'Institut Lambda, que més tard es va transformar en el Casal Lambda, esdevenint el primer centre LGTBI de tot l'Estat i del que n'és el president d'honor.

Molt implicat en la lluita pels drets nacionals i democràtics, l'Armand va participar en la creació de Nacionalistes d'Esquerres, i al 1990 va entrar a formar part del Consell Assessor d'ERC. Posteriorment va esdevenir el primer president de la Federació Estatal de Gais i Lesbianes.

És imprescindible destacar també la ingent tasca i importantíssima trajectòria de l'Armand com a heraldista, vexil·lòleg i genealogista, contribuint a recuperar les banderes, escuts i senyals dels municipis de Catalunya, que li ha merescut el reconeixement de la Generalitat, juntament amb el seu destacat paper com a precursor del moviment LGTBI, amb l'atorgament l'any 2000 de la Creu de Sant Jordi. També de l'Ajuntament de Barcelona, amb la concessió de la Medalla d'Honor de la Ciutat l'any 2008 i pels mateixos motius, així com la Medalla d'Or al Mèrit Cultural l'any 2014.

Si avui som on som, si podem seguir lluitant per continuar avançant, és perquè caminem a espatlles de gegants. Gegants com ell.

Gràcies, Armand.

 

Coordinadora LGTBI

Esquerra Republicana