Salut

Fem sentir la veu dels professionals de la salut

Després d’aquest 11 de Setembre alguns pensem que ja res més serà igual i que caminem de manera irreversible cap a la sobirania de Catalunya. D’altres pensen que res no canviarà i que ningú escoltarà el nostre clam. El mateix passa amb les protestes al carrer i als mitjans dels professionals de la salut.

Dia darrera dia estem denunciant el perill que corre el nostre sistema públic de sanitat. Estem vivint un estrès col·lectiu on tenim la sensació de que no es pot fer bé la feina, de que no hi ha temps ni per dedicar-nos a la prevenció ni a la recerca i de que moltes persones estan perdent el seu dret a poder ser atesos en condicions òptimes.

L’accés a la sanitat és un dret universal i no depèn de si s’està o no assegurat ja que el sistema el paguem entre tots amb els nostres impostos. Hi tenim dret pel sol fet de ser ciutadans. Negar la targeta sanitària a una persona l’empeny cap a la marginalitat. Ja ens costa que joves i persones nouvingudes acudeixin als serveis sanitaris i tinguin bona cura de la seva salut, doncs si els hi posem més entrebancs encara es cuidaran menys i poc a poc anirem observant com augmenten algunes malalties i com la salut pública es va deteriorant. D’aquí uns anys observarem com malalties avui pràcticament inexistents han tornat a créixer i com la qualitat de vida ha empitjorat. Llavors ens lamentarem i arreglar-ho costarà molt.

Hem de posar mitjans en l’educació per la salut, en la prevenció i en la recerca i hem de continuar reclamant aquest accés universal al sistema sanitari. Però també hem de cuidar a qui ens cuida. Metges, infermeres i demés professionals es confronten cada dia a una manca de llibertat per exercir, no sempre poden prescriure el que creuen adient, veuen com les llistes d’espera s’allarguen i com la salut dels seus pacients es deteriora , i el que és més greu... se’ls hi demana també que se saltin les regles bàsiques de l’ètica professional, havent de decidir qui te dret i qui no a un tractament.

Hem sortit al carrer per fer sentir la nostra veu, continuarem cridant fins que se’ns escolti.


Gràcia Ferrer
Presindeta de la comissió sectorial de Salut
salut@esquerra.org