Drets socials

L'efecte de l'espoli en els serveis socials

Quant aquest agost, la Generalitat de Catalunya, anunciava que no podria pagar a les entitats del Tercer Sector, el deute del mes de juliol, valorat en uns 70 milions d’euros, s’estava palesant, una vegada més, com afecta la manca de recursos de caixa del Govern de Catalunya a la davallada del correcte funcionament del Serveis Socials a Catalunya.

En el cas de la llei de la Dependència, l’incompliment del percentatge d’aportació fixat en el 50%, que al final ha quedat en un 20%. A aquest hem d’afegir la retallada de 76 milions d’euros més que no aportarà l’Estat, el no cobrament, fins al 2015, de les 57.083 persones valorades els darrers mesos i la congelació del desenvolupament previst de la cobertura de la llei de la Dependència, així com la retallada del 15% als cuidadors familiars.

Com el cas conegut el del 0,7% de l’IRPF, destinat a entitats del Tercer Sector per prestar serveis a les persones, que en els darrers 4 anys no han retornat a Catalunya 170 dels 290 milions recaptats. Aquest és un dels temes que ERC, des de l’any 2004, ha treballat intensament tant des del Govern, Parlament i Congrés de DIputats. Malgrat la darrera sentència favorable del tribunal Suprem, l’Estat no té la voluntat de complir la sentència.

La significativa manca de recursos per lluitar contra la pobresa que pateixen molts catalans i catalanes, especialment els infants (Segons Unicef-Catalunya, la taxa de pobresa infantil ja arriba al 23,8%), és fa molt evident.

Diferencial en el poder adquisitiu (a Catalunya) de les pensions. Un estudi inicial preveu que sense espoli les pensions podrien pujar uns 175 euros al mes de mitjana.
La situació d’asfíxia econòmica imposada des de Espanya afecta directament a la qualitat de vida dels catalans i catalanes. Catalunya aporta a l’Estat, i aquest no retorna, una franja , segons els diferents estudis que fluctua entre els 16.000 i 20.000 milions d’euros a l’any ( uns 214.000 milions d’euros des del 1986, segons Dep. Economia). Les possibilitats de cobrir les necessitats en Serveis Socials comparades amb la totalitat de l’espoli, són molt grans i sobretot, encara més significativa la millora en la qualitat de vida dels catalans i catalanes.

La República catalana sense espoli fiscal no hauria de patir aquets episodis d’espoli social sistemàtic i xulesc, donat que seriem una economia amb un superàvit públic de 773,2 euros per habitant. A fi d’aprofundir, en aquest i altres aspectes relacionats, ERC convoca pel proper dia 9 d’octubre, una jornada per debatre i aportar solucions sobre l’espoli en les polítiques socials, en el marc de la campanya “Prou espoli, ara República catalana”.


Jaume Forés
President de la comissió sectorial de Benestar Social
benestarsocial@esquerra.org