Salut

La salut del nostre sistema sanitari

Si fa unes setmanes escrivíem en aquest bloc sobre la sostenibilitat i la solvència com a reptes del sistema sanitari, aviat parlarem només de la necessitat de poder garantir la supervivència dels nostres serveis públics de salut. Així és, tot allò que hem viscut durant dècades, de gran qualitat, d’excel·lència, està desapareixent. El sistema està greument malalt, professionals i treballadors/res estan esgotats, i podríem dir que maltractats, i la ciutadania es comença a desesperar. Això és el que ens transmeten tant els equips directius, com el personal, com les entitats i associacions.

I així ho ha pogut escoltar el nostre president Oriol Junqueras en els actes que hem fet des de la sectorial de salut, hem anat a l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, al Parc Taulí de Sabadell i al Col·legi d’Infermeria de Barcelona. La unanimitat ha estat per tot arreu, el cansament i la certesa que el servei comença a ser deficient i de que ja es detecten situacions de risc, en les quals ja no es poden donar les respostes adequades.

ERC, ha impulsat que el nostre país es doti d’un Pacte Nacional de Salut, per afrontar conjuntament les greus dificultats que patim, necessitem propostes de canvi, serioses i valentes, amb la participació real i vinculant de la gent, tant professionals del sector com ciutadania del carrer i arribar a un consens el més ampli possible. A poques setmanes de l’inici dels treballs pel pacte ja s’ha despenjat un partit polític, i des del Departament de Salut no sembla que es vulgui proposar un pacte realment reformista i adaptat a la situació actual. La meva impressió és que des dels govern no es volen fer grans canvis, ni proposar reformes, i el que es vol és aconseguir només uns mínims en que la majoria hi pugui estar d’acord.
Nosaltres no defallim, i malgrat la tempesta, no deixarem escapar aquesta oportunitat i continuarem lluitant al costat de la gent i per que aquest canvi real es produeixi, i per que el Pacte Nacional de Salut sigui realment un instrument vàlid i eficaç per millorar la cura de la salut, i ens serveixi com a inici de la nova llei de salut que haurem de fer com a país.


Gràcia Ferrer i Codinachs
Presidenta de la comissió sectorial de Salut