Ciutadania i Migració

Per una millor informació del fet migratori

Quina hauria de ser la cobertura ideal del fet migratori a Catalunya? Aquesta pregunta és la que em faig des de fa més de deu anys i per la que no hi ha una sola resposta. De fet, hi ha moltes maneres de parlar de les migracions però totes passen pel rigor i el contrast, el mateix que exigiríem per qualsevol altra temàtica que tractéssim des d’un mitjà de comunicació.
Quan des dels mitjans parlem de les persones que han vingut a viure a Catalunya, d’arreu del món, hauríem de recollir les seves opinions sobre qualsevol tema d’actualitat i no només quan relacionant-los amb el fet migratori, perquè per damunt del viatge que van fer, hi ha el que són: mares i pares, filles i fills, estudiants, que treballen o estan aturats, que tenen empreses o són desnonats i poden, per tant, ser protagonistes de qualsevol fet noticiable. I per contra, cal deixar de vincular immigració amb delinqüència, conflictivitat veïnal, exclusió social, que no fa sinó estendre la idea que hi ha un problema.

El cas és que els nostres mitjans encara són lluny d’entendre que a Catalunya hi ha un milió i mig de persones que han vingut, els últims 12 anys, d’un centenar llarg de països i que som una societat molt diversa, amb més cultures i llengües que mai abans. No fer-se càrrec que aquesta diversitat implica que els mitjans tractin malament les notícies relacionades amb el 16% de la població. I així s’explica que facin servir un llenguatge excloent, que no prestin atenció als esdeveniments que organitzen, als seus calendaris festius, ni a les informacions que generen les organitzacions on s’agrupen.

És per això que, amb Pol·len edicions, la Marta Muixí i la Mar Carrera, vam traduir i adaptar a la realitat catalana, el llibre “Couvrir les migrations” del professor Jean Paul Marthoz, un compendi magnífic del que s’ha de fer i el que no s’ha de fer quan parlem de les migracions. En català el llibre l’hem titulat “Corresponsals de les migracions” i és a les llibreries des de fa mig any. Per mi és una eina indispensable per fer un periodisme rigorós i informat sobre el fet migratori, que hauria de ser de capçalera a totes les redaccions i universitats. Però mentre no ho sigui, no deixarem d’anar amunt i avall del país, per portar una reflexió que fa el llibre: informar malament sobre la immigració té conseqüències sobre els nostres veïns i això ens fa mal a tots.


Carles Solà i Serra
Periodista i director del programa Tot un Món de TV3