Feminismes

Avançant envers la paritat política de gènere

No hi pot haver democràcia europea moderna sense igualtat de gènere!. Aquest és un dels eslògans utilitzats per la plataforma europea Parity Democracy, que promou campanyes per defensar la paritat política a Europa, com ara la proposta 50/50, que també compta amb el suport de l'European womens’s Lobb, la gran organització que coordina associacions de dones de la UE per promoure aliances sobre la paritat. Actualment, menys del 35% dels eurodiputats són dones.

Per tractar aquesta desigualtat, el passat 4 d'abril del 2014 es va celebrar a Brussel·les el seminari titulat Women and the elections: Will this time be different?, on es va reflexionar sobre temes importants al voltant de la igualtat de gènere i de la representació equitativa de dones i homes en la vida política. Al debat hi van participar científics, polítics i periodistes de tot el continent i les conclusions a les quals van arribar confirmen que encara queda molta feina si pretenem assolir l’equitat en la representació política europea. En aquest mateix sentit, l'Assemblea de la Dona d'Esquerra Republicana (14-11-2013) ja havia recomanat, al seu Decàleg de les dones d'Esquerra Republicana per afavorir la igualtat de gènere, treballar per aconseguir els mínims per normalitzar la paritat dintre del mateix partit. També recomanava potenciar aquests mínims entre el teixit associatiu dels Països Catalans i sumar en aquest camí altres entitats socio-polítiques que vulguin fomentar la participació de les dones en el món de la política.

Cal celebrar que a la llista dels catorze candidats d’Esquerra Republicana, Nova Esquerra Catalana i Catalunya Sí a les eleccions vinents europees, ja es compleixen els mínims assenyalats, amb la presència de sis candidates. Per tant, finalment, es compleix amb un dels objectius més importants reivindicats a la campanya 50/50. Tanmateix, encara queden assignatures pendents, com ara presentar una dona com a cap de llista per Esquerra Republicana. El nomenament de dones com a caps de llista dels partits és més habitual a Europa que no pas al nostre país com, per exemple, és el cas de la candidatura dels Verds/ALE, que presenten l’eurodiputada Ska Keller al capdavant de la formació. En canvi, i en contrast amb les nostres entitats polítiques, entre els moviments gestats per la societat civil catalana, com en el cas del 10J i de l'ANC, sí que es percep un lideratge important de la dona. Muriel Casals o Carme Forcadell en són dos exemples rellevants. Però és evident que la presència femenina al capdavant del món polític al nostre país encara és lluny dels hàbits europeus. De moment, a Catalunya, encara hi ha moltes dones que treballen a l’ombra de grans homes.


Omaira Beltran
Periodista Colombo catalana. Llicenciada en Comunicació Social, Màster en didàctica de la llengua i la literatura per la UAB. Investigadora especialitzada en temes d'immigració, llengua, educació i art. Presidenta de l'Associació Llatins per Catalunya, Coordinadora de continguts de L'Agència de Comunicació Intercultural ITACAT i Cap de redacció de la web d'art, Art Neutre