Salut

Independència i salut

Gràcia Ferrer
Gràcia Ferrer
Una de les preguntes freqüents és quins seran els avantatges pels catalans i catalanes si assolim la independència de Catalunya i construïm un estat propi. Des de la sectorial de salut us podem respondre en què es podrà millorar el nostre sistema de salut.

Per descomptat i com a premissa, dir que sense espoli fiscal ens hauríem estalviat fer les retallades que estem patint des de fa uns anys. Si poguéssim gestionar els nostres diners no hauríem vist minvar els pressupostos destinats a sanitat i entre altres no haurien augmentat les llistes d’espera com està passant. A més a més no estaríem a la cua del que es destina a sanitat respecte a la resta d’autonomies i en comparació a la mitjana europea.

Però a part de l’aspecte merament econòmic podríem decidir com organitzar-nos, sense les imposicions i restriccions vigents de l’estat espanyol, que ens limiten i interfereixen constantment en les nostres competències: Salut Pública i Comunitària, industria farmacèutica, accés universal a l’assistència sanitària i al dret a la salut de tots els ciutadans. Així mateix podríem regular les formacions segons les necessitats pròpies, tant les de pregrau com les de postgrau i especialitats, fins ara determinades de manera centralitzada i lluny del que realment es precisa en el nostre territori.

Així doncs podríem dotar-nos d’una nova llei de sanitat que definís l'organització del dret a la Salut i l´atenció Sanitària i Social, la cartera de serveis, els models concursals de compra i provisió de materials i equips sanitaris i el marc de les relacions laborals del sector sanitari.

Amb un estat propi tindrem una interlocució directe i establirem acords de relació i intercanvi amb els organismes internacionals com la Organització mundial de la Salut(OMS) i també de manera bilateral directament amb altres països. I també podrem decidir quines volem que siguin les polítiques de cooperació al desenvolupament en matèria sanitària.

En resum, nosaltres decidirem el que ha de ser millor pel nostre país, segons les nostres necessitats, donarem el millor servei a la ciutadania i protegirem als nostres professionals i treballadors i treballadores del sector de la salut, sense imposicions, ni restriccions.

I com a gent d’esquerra i republicans proposarem un sistema nacional de salut i d’afers socials universal, equitatiu, amb total transparència, amb una real avaluació dels resultats en salut, apostant per la participació territorial i professional en la planificació, el disseny de serveis i en la gestió, prioritzant l’atenció comunitària, propera en el territori i sobretot posant l’accent en la prevenció i en l’educació per la salut.


Gràcia Ferrer i Codinachs
Presidenta de la comissió sectorial de Salut