Salut

El model de salut d'ERC

Gràcia Ferrer
Gràcia Ferrer
Primer de tot i per que quedi clar: ERC no està donant suport al H Conseller Boi Ruiz i no estem d’acord en com es fan les coses des del Departament de Salut.

Hi ha qui ens acusa de només estar preocupats pel procés independentista. Potser de vegades es pot donar aquesta impressió, però és difícil, molt difícil, empènyer per fer avançar el procés tot caminant junts amb un grup de persones que volen fer una ruta diferent a la nostre i que volen utilitzar mitjans també molt diferents. L’acord de 19 de desembre de 2012 entre CIU i ERC ho deixa molt clar, és l’acord per la transició nacional i per la estabilitat parlamentaria. No serem nosaltres qui ho trenquem, però no estem a govern i no estem en la presa de decisions que es fan des de la Conselleria de Salut. La meta tampoc està clar que sigui la mateixa per tothom.

Fins i tot, ara hi ha qui ens diu que no som independentistes, no ho vull ni comentar, quanta gent d’ERC hi ha deixat la pell des de fa més de 80 anys? Se’ns diu que no tenim model sanitari propi, que no podem governar. Es cert que no hem governat el Departament de Salut, només durant un temps en el primer Govern d'Esquerres vam col·laborar amb el PSC.

Per si han dubtes, us diré que el model de salut d’ERC és clar i ja l’hem explicat, però no ens cansarem de repetir-ho. Apostem clarament per la participació vinculant dels professionals i del territori en la planificació i en la gestió. Estem preparats per governar i ho farem amb transparència i amb rendiment de comptes, en l’assignació i gestió econòmica i en el procés assistencial, garantint el màxim de recursos que ens permeti el finançament a través de la fiscalitat general i, sobretot, s’elaborarà una nova Llei de Salut amb un gran acord nacional. Ho farem escoltant la veu de tothom i aconseguirem el consens. La nova Llei definirà l’estructura del sistema de salut i social català, les actuacions necessàries i els seus àmbits, el seu govern i la seva gestió, la salut pública i l’educació per la salut, i també les competències de les diverses administracions, el finançament, la cartera de serveis i els rols dels diferents nivells assistencials i territorials. I es construirà un Sistema Català de Salut i Social públic, universal i equitatiu que faci que la ciutadania es senti orgullosa dels serveis de salut del nou país.

El moment actual és històric però molt crític per la sanitat pública, la seva excel·lència està en perill. No podem fallar a la ciutadania i no fallarem!


Gràcia Ferrer Codinachs
Presidenta de la Comissió Sectorial d’ERC