Salut

Salut, de la desconfiança al pacte

Hem estat instal·lats en la desconfiança. Els responsables del Departament, el CatSalut, els gestors i directius dels centres, però també els sindicats i els partits polítics, no hem sabut explicar ni trencar la mala maror generada per les retallades i la desconfiança ha anat creixent entre el sector, els seus professionals i els ciutadans.

Moltes reformes i projectes han quedat a mitges o bé s’han aturat sense satisfacció ni del govern ni dels partits que estem a l’oposició. També el Pacte Nacional de Salut, demanat per ERC a inici de la legislatura. Ha fallat l’escenari. No es poden dur a terme reformes si no hi ha un mínim de consens i un escenari de confiança per a fer-ho.

Però els reptes hi continuen sent.. Per aquest motiu, des d’ERC ens vam prendre el Ple monogràfic de Salut com una oportunitat, tot i saber que el debat quedaria sovint reduït en allò que la gent no entén, només batalla política.

Aquest Ple era també una oportunitat per explicar perquè necessitem fugir de la dependència financera i política de l’Estat espanyol i sobre quines bases construirem la República Catalana.

S’han blindat aspectes com la garantia que ningú quedarà exclòs per motius econòmics d’assistència sanitària i farmacèutica. Que no sortiran els nostres CAPs a concurs. Més transparència, avaluació i compromís de recursos futurs per al finançament del sistema.

La nova República no tindrà complexes. ERC ha impulsat treballar per una solució per les urgències, un abordatge de les desigualtats socials que afecten la salut, especialment en la infància. Així com, per fi, un procés d’integració dels serveis socials i sanitaris en allò que fa referència a les persones amb necessitats d’atenció conjunta, vinculat a la promoció de l’autonomia personal i atenció a la dependència. Una República que sortirà del debat, el consens i el pacte.


Alba Vergés
Secretària Nacional de Política Social i Ciutadania