Esports

L'esport com a eina de cohesió social

Robert Masih
Robert Masih
Dels esports que han arribat a través de la immigració arribada del sud-est asiàtic, el criquet i el kabaddi, són dos dels més practicats per aquestes comunitats, arribant a tenir fins i tot una federació com la Federació Catalana de Criquet amb uns 50 clubs registrats.

Els jugadors se senten molt il·lusionats podent practicar el seu esport favorit estant tan lluny dels seus països i se senten orgullosos de defensar els colors de la samarreta de la selecció catalana. Dues seleccions, una sènior i una altra junior que ja han tingut l'oportunitat de representar a Catalunya en tornejos internacionals disputats a Malta i Corfú (Grècia), respectivament.

Encara que són les comunitats d'Índia, Pakistan i Bangladesh les que més practiquen aquest esport a Catalunya, la federació està treballant molt activament a les escoles catalanes posant en pràctica el projecte “Criquet a les escoles” amb el qual es tracta d'apropar el criquet als més joves impartint tallers i fins i tot ha organitzat un torneig inter escolar en el qual han participat més de 500 alumnes, esperant que en futur no gaire llunyà els equips catalans puguin comptar amb jugadors autòctons. De fet hi ha diverses escoles que inclouen aquest esport com a part de l'assignatura d'educació física.

Un altre dels projectes de la federació és la creació d'un camp oficial de criquet a Barcelona, o àrea metropolitana, ja que són nombroses les sol·licituds rebudes en les quals es demanda la possibilitat de jugar partits amistosos o tornejos internacionals a la ciutat, sol·licituds que arriben de països del nord d'Europa, fins i tot d'Austràlia i Nova Zelanda, a causa del bon clima i l'atractiu turístic que ofereix Barcelona. Un turisme esportiu de qualitat que ajudaria a projectar el criquet català a nivell internacional.

Mantenir les tradicions quan vius fora del teu país d'origen, de vegades pot resultar difícil, però si ho fas amb il·lusió no és impossible, i com ja hem vist amb el criquet, l'esport és un bon exemple de com mantenir vives aquests costums.

Encara que no creix al mateix ritme del criquet, un altre esport que ens arriba d´Ásia del sud és el Kabaddi, un tipus de lluita lliure que és esport nacional a Bangladesh, encara que també és molt practicat en països com Índia i Pakistan. Si ens apropem per Santa Coloma de Gramenet, a la vora del riu Besòs, cada tarda podem veure als lluitadors més joves al costat dels veterans practicant. Durant unes hores el kabaddi es converteix en el protagonista i nombrós públic acudeix a presenciar la pràctica d'aquest esport que ja comença a ser reconegut pels veïns de la localitat. Força, habilitat i bons reflexos són les característiques imprescindibles per a la pràctica del kabaddi.

L'esport com a eina de cohesió social funciona ja que la societat catalana s'interessa per nous esports i en aquest cas, l'arribada de persones originàries del sud aquest asiàtic amplia l'oferta esportiva. Encara que a Catalunya tant el criquet com el kabaddi són esports minoritaris, en països com Anglaterra, Austràlia, Sud áfrica (en general els països que en el seu moment van ser colònies britàniques) són esports que arrosseguen milions de seguidors. Per exemple, el partit de la Copa Mundial de Criquet en 2011, que enfrontava a Índia contra Pakistan, va arribar a batre el record d'espectadors seguint un esdeveniment esportiu, amb més de mil milions de persones de tot el món.


Robert Masih Nahar
Vocal de la sectorial de Ciutadania i Migracions