Esports

No podran res davant d’un poble alegre, sa i esportiu

L’esport: motor de pobles i ciutats, ànima del país

Jordi Soto
Jordi Soto
Juvenal, poeta romà del segle I, va encunyar la famosa cita Mens sana in corpore sano. Malgrat que no feia referència explícita a l’esport, és obvi que vint segles després queda més que demostrat que l’esport ens ajuda a equilibrar-nos en tots els aspectes, a tenir més salut i a prendre’ns la vida amb més felicitat.

La clau per portar una vida sana és cuidar-se, menjar bé, dormir prou i gaudir de les bones relacions humanes. I, en això, l’esport hi té cada vegada més pes a les societats, tant de forma individual com col·lectiva.

Segons una enquesta feta pel Consell Català de l’Esport, publicada el 2010, el 50,5% de la població catalana de més de 15 anys diu que fa esport. I, d’aquestes persones, el 60% ho fa un cop o més a la setmana. Estem 10 punts per sobre de la mitjana europea.

L’enquesta segueix dient que el 72,3% fa esport pel seu compte i que el 46,6% fa una activitat esportiva fora dels espais esportius convencionals. També revela que el 49,3% diu que formen o han format part d’un club o associació esportiva.

No hi ha dubte que l’esport contribueix en gran manera a dibuixar el perfil dels nostres municipis.

És des dels ajuntaments, doncs, que hem de procurar que els conciutadans que practiquen esport ho facin en les millors condicions. Els que ho fan de forma federada, cal que tinguin bones instal·lacions, i els que el practiquen pel seu compte, cal que disposin de bones piscines, gimnasos, sales i espais públics adequats, i un entorn natural apropiat.

En definitiva, vetllar per la pràctica de l’esport és tenir cura de la nostra societat i impulsar la salut del nostre país.


Jordi Soto
Comissió sectorial d'Esports
Esquerra Republicana