Justícia

Sí a una justícia eficaç, eficient, transparent i propera a la ciutadania

Roser Català
Roser Català

La República Catalana ha de constituir una justícia concebuda com un autèntic servei públic al servei de la ciutadania, pilar essencial de l’estat de dret i l’estat del benestar, que doni plena garantia als drets i les llibertats, individuals i col·lectives, i garanteixi l’accés en plena igualtat a tots els ciutadans. Una justícia eficaç, eficient i accessible, ben dotada de recursos, transparent en la gestió, propera a la ciutadania i que garanteixi la normalitat de l’ús de les llengües del país.

La classificació i els programes individuals de tractament en l’execució penal


A partir de la fermesa de la sentència penal condemnatòria i de l’ingrés del ciutadà o ciutadana en un centre penitenciari s’estableix un termini per a la seva classificació inicial en un grau de tractament o altre –primer, segon o tercer-. És un moment clau d’estudi i avaluació del cas segons diferents disciplines professionals –jurista, psicòleg, treballador social, educador,…- que haurà de concloure en una proposta de grau i de centre penitenciari de compliment i en un programa individual de tractament.

Sí a prioritzar el compliment en medi comunitari

Donat que l’objectiu principal del compliment de la condemna ha de ser la rehabilitació, sempre que sigui possible, el compliment de la condemna s’orientarà vers les fòrmules de major contacte i aportació al medi social extern. Per diferents raons, perquè és el medi més real per posar en pràctica els canvis apresos, perquè és on es poden detectar les necessitats més genuïnes d’orientació i supervisió, perquè és el marc més gratificant per aprendre, perquè resulta menys gravós des dels punts de vista emocional, social i econòmic.

Sí a la proximitat al territori, no a la dispersió

El centre de compliment ha d’escollir-se prioritzant on la persona té la família o la xarxa externa de suport per fer més fàcil la connexió i el retorn al territori.

Sí apostar per la qualificació professional i estabilitat de les plantilles per donar qualitat al treball.

Per desenvolupar tots el procesos tècnics que es duen a terme d’observació, intervenció i avaluació calen professionals en permanent formació, en la major estabilitat laboral possible, experts en tractament i avaluació del risc.

Sí a la connexió i suport dels recursos externs

És imprescindible intensificar la participació compromesa i concreta del teixit social, de les diferents administracions i especialment el treball transversal entre els diferents departaments de la Generalitat de Catalunya. Pensem que sovint els canvis esperables tenen a veure amb temes com tenir cura de la salut, augmentar el nivell formatiu i laboral, exercitar les virtuts de la convivència, preuar la tolerància i la diversitat humana,… Com més suport extern coordinat, més fàcil serà no caure al buit.

Sí als equipaments dignes que afavoreixen la convivència i la rehabilitació

Quan la presó és inevitable, aquesta es converteix en l’espai de socialització dels interns i internes, per això és fonamental que a més dels continguts i del personal que treballa per a la rehabilitació, el disseny ambiental sigui pensat per la seva funció. Espais el més normalitzats possibles, que facilitin al màxim la convivència, la seguretat i la intimitat. Aquests dies que s’ha aconseguit tancar La Model hem deixat enrere un equipament que ja quedava lluny de la seva missió.


Roser Català i Bastida
Sectorial de Justícia
Esquerra Republicana
justicia@esquerra.cat

Vols saber-ne més? Visita la República que farem