Drets socials

Sí a una República del benestar que redueixi les desigualtats i millori la qualitat de vida de les persones

Joan Cuevas
Joan Cuevas

No a un Estat on s'incrementen les desigualtats

Durant segles i segles les estructures públiques han estat dissenyades per garantir un cert ordre de les coses. Garantir el poder de qui mana, garantir l’estatus i privilegis de certs persones i col·lectius. Un llegat que encara perdura en les nostres administracions.


En ple segle XXI tenim davant nostre el difícil repte de canviar les estructures públiques, i orientar-les cap a la millora constant de la qualitat de vida de les persones. Un repte que ja s’ha abordat en altres països i al qual necessitem donar resposta.

Sí a una República del benestar orientada a la millora de la qualitat de vida

Les institucions públiques s’han d’estructurar per reduir les desigualtats i millorar la qualitat de vida. Els serveis públics han d’orientar-se a millorar el benestar físic, el benestar emocional, l’habitatge i l’entorn on viuen les persones, el projecte de vida de les persones, les relacions socials que tenen o el benestar material.

Per aquesta raó cal avançar cap a una política social ambiciosa, que concentri el treball de l’administració en allò que realment aporta valor. En el treball i l’educació social, en el canvi que cal generar en les persones per a apoderar-les i disposar de millor qualitat de vida.

En aquest marc hi ha 5 pilars bàsics que caldrà abordar de manera prioritària:
1) Una política de promoció de l’autonomia eficient, eficaç, i que no deixi buits en la resposta a totes les necessitats,
2) Una política d’infància i adolescència que doni resposta als casos d’alt risc social però que també garanteixi la igualtat d’oportunitats al conjunt de menors.
3) Polítiques comunitàries i de coresponsabilitat social de país, que garanteixin la promoció i foment del capital social de la nostra societat.
4) Una política d’habitatge que garanteixi que una necessitat bàsica i essencial de la vida, com ho és disposar d’una llar, no es converteixi en el principal problema social. I finalment, un pilar que l’actual govern de la Generalitat ja ha començat a abordar de manera ambiciosa.
5) Una renta garantida de ciutadania que garanteixi el benestar material de la ciutadania, a la vegada que actua com una eina de canvi social per a l’apoderament, el canvi i la generació d’oportunitats d’aquelles persones que més pateixen.


Joan Cuevas
Sectorial de Benestar Social
Esquerra Republicana
benestarsocial@esquerra.cat

Vols saber-ne més? Visita la República que farem