Moviments Socials

Els CDR o la revolució des de baix

Núria Clotet
Núria Clotet

Els Comitès de Defensa de la República són organitzacions espontànies que ha creat la ciutadania arrel del Referèndum de l’1 d’octubre a quasi tots els pobles i barris del país.

Sense nom ni forma en un inici, els CDR es van crear el divendres previ al Referèndum, quan es va anunciar l’amenaça per part del govern espanyol de precintar les escoles catalanes que havien d’exercir de col·legis electorals.

Davant d’una amenaça com aquesta el poble respon amb imaginació: fer activitats lúdiques multitudinàries dins les escoles per evitar-ne el tancament. AMPAs, veïns i veïnes, alumnes, ciutadania en general es van congregar durant més de 48h en molts d’aquests recintes per no deixar-los sols. I diumenge 1 a les 8h, tothom va restar dempeus defensant els col·legis electorals i les urnes. Dimarts 3, totes aquestes persones es tornaven a mobilitzar per protestar contra la violència policial del dia del Referèndum, al crit de “Els carrers seran sempre nostres”. I han continuat organitzats.

Ara la coordinació dels CDR ja és nacional i estan esdevenint una nova forma d’organització social, fruit de la ciutadania emprenyada que té ganes de parlar, d’actuar, de protestar, de ser-hi. Sempre amb la no-violència i la resistència passiva com a elements bàsics de lluita pacífica.

Això és la revolució des de baix, transversal, sense consignes partidistes i amb poder i capacitat de decisió pròpia de la gent. I amb un objectiu comú: No deixar-se trepitjar i lluitar tossudament i organitzada per la independència com a única alternativa per assolir la justícia social de Catalunya.

Perquè en un Estat on ja no pots confiar en la Justícia, només et queda organitzar-te, lluitar i marxar.


Núria Clotet
Secretària de Moviments Socials
Esquerra Republicana
movimentssocials@esquerra.cat