Ciutadania i Migració

Volem acollir i per això acollim

Gabrel Fernández
Gabrel Fernández

Cada dia desenes de persones intenten arribar a un país europeu amb l’esperança d’un futur millor. En alguns casos fugen de la guerra i de l’opressió de tot tipus (religiós, sexual, nacional, ètnic,...), i demanen un refugi que, malauradament, i per la nostra pròpia vergonya com éssers humans, no som capaços de donar. La nostra ciutat, Sabadell, es va proclamar ciutat acollidora, precisament per fer visible el nostre compromís de donar refugi als que es veuen empesos a abandonar-ho tot i no tenen on anar.

En d’altres casos, el motiu de la fugida de les persones no és la guerra, sinó l’intent de fugir de la pobresa i d’aconseguir una oportunitat i un futur que no tenen als països d’origen. Així
van arribar a Catalunya l’any passat 1.489 menors d’edat estrangers, que venen sols i que sumen, a la duresa de la seva experiència, un futur incert a casa nostra. L’increment és una tendència constatable i evident, i és que des del passat mes de juliol s’està produint una arribada a Catalunya de nois i noies estrangers menors d’edats no acompanyats i sense referents familiars que està superant àmpliament la xifra d’altres anys, i continua creixent.


Evidentment que cal fer tots els anàlisis, discussions i dirimir les responsabilitats d’aquesta situació que no dubtem de qualificar d’emergència. Es tracta d’una situació excepcional, d’una crisi migratòria molt greu, que requereix la implicació de tothom (administracions d’àmbit estatal i europees, Generalitat i entitats socials), però també és imprescindible i ens cal la implicació dels ajuntaments. Tenim una situació a nivell de país que fa necessari que tots i totes ens arremanguem i posem recursos per fer-hi front. Només amb treball en xarxa, transversal i generós ens en sortirem com societat i país.

A Sabadell som una ciutat que tenim una llarga experiència en el treball cooperatiu entre l’Ajuntament i un potent teixit associatiu i entitats del tercer sector que atresorem. Som una ciutat amb valors molts clars des de sempre. I per això hem estat la primera ciutat de Catalunya que ha ofert implicació i col·laboració a la DGAIA, davant aquesta preocupant problemàtica. La col·laboració és humil i senzilla: l’Ajuntament ofereix a la DGAIA 15 places de suport, amb la previsió d’ampliar-les fins arribar a les 20, a l’Alberg de la ciutat.  La proposta de l’Ajuntament compta amb la col·laboració i intervenció de la Fundació IDEA, que farà el seguiment dels nois i noies, en coordinació amb els professionals de la regidoria d’Acció Social i el suport d’altres departaments municipals. Durant el temps que cada menor romandrà a l’Alberg, es realitza el diagnòstic tècnic de la seva situació i s’elabora la seva proposta definitiva de protecció, acompanyats per educadors en tot moment.

Volem atendre aquests nois i noies de manera integral i durant aquesta estada temporal a la nostra ciutat hem d’ajudar-los a encarar el seu futur. No els podem abandonar, ni volem per inacció o inhibició convertir-nos en mers espectadors d’una realitat que exigeix ser-hi transformada. Perquè els nostres millorsdiscursos sempre seran els nostres fets, i el nostre compromís, com a ciutat acollidora, és donar-los a aquests menors l’oportunitat de pertànyer a la nostra societat, al nostre país i a la nostra República.


Gabriel Fernàndez i Díaz
Regidor d’Acció Social
Ajuntament de Sabadell