LGTBI

Reptes del nou model de salut trans

Fina Campàs
Fina Campàs

Després d’un període de negociació entre membres del col·lectiu trans i el Departament de Salut, el 24 d’octubre del 2016 es presentava el nou model d’atenció a la salut de les persones trans en un acte amb el conseller Toni Comín, el CatSalut i representant d’entitats trans. Aquest nou model de salut significava la despatologització de les persones trans, al no reconèixer la disfòria de gènere i tenia l’empara de la llei 11/2014 contra la LGTBIfòbia.

Un dels primers efectes del nou model de salut va ser el reconeixement de la unitat Trànsit, com a centre de referència pel que fa a l’atenció de les persones trans, a banda de dotar-lo de més recursos i personal per poder garantir una atenció de qualitat. També s’emplaçava a la Unitat d’Identificació de Gènere (UIG) de l’Hospital Clínic a atendre a les persones trans seguint els criteris del nou model de salut, que contempla per exemple l’atenció als menors trans, i es va crear una comissió amb els dos centres. Així doncs, es recollia el dret d’assistència –dintre del sistema de salut- de totes aquelles persones que varen ser excloses de la UIG i que ara podran seguir el seu procés de reassignació.


Cal dir però que el nou model de salut trans encara té molts reptes per continuar treballant pel que fa a la formació transpositiva del personal mèdic, el desplegament territorial arreu del país, la reducció de les llistes d’espera (que ara es troben a l’entorn dels 5 anys), aconseguir que les cirurgies per a persones transsexuals deixin de ser considerades d’estètica pel sector mèdic o aconseguir incorporar al nostre sistema sanitari noves tècniques i avenços que ja es duen a la pràctica al sector privat. També cal tenir present les persones trans d’edat avançada, un col·lectiu que requereix la formació i adaptació del personal de geriatria per tal de garantir la seva salut, però també el seu benestar i dignitat.


Fina Campàs.
Coordinadora LGTBI
Esquerra Republicana
lgtb@esquerra.cat