Salut

Ribera Salut. La fi d'un greuge i el començament d'un nou camí

Joan Martínez
Joan Martínez
Molt s’ha escrit sobre el model sanitari Ribera Salut i la seva aplicació a l’Hospital d’Alzira,però encara resta molt per escriure.... a mesura que la informació respecte a aquesta gestió vaja fent-se pública i es puga demostrar el malbaratament dels cabals públics durant tot aquest temps esdevingut, per la decisió d’un prepotent Partit Popular que no dubtà en aplicar la privatització a la sanitat pública, i que nasqué amb la sola intenció de beneficiar a certs sectors empresarials.

Per implantar aquest model privatitzador es trià el mateix que s’havia aplicat en el Regne Unit. La sanitat pública era un referent de qualitat en el Regne Unit fins que van decidir dissenyar i aplicar aquest model privatitzador en la gestió de la sanitat, amb uns resultats desastrosos per a la seva economia. Progressivament, com a conseqüència de la privatització de l’assistència sanitària al Regne Unit la salut pública esdevingué la caricatura d’un model que havia estat capdavanter en Europa.

I s’aplicà amb el vist i plau del poder polític de torn, sabent que no suposaria cap millora en l’assistència sanitària i sí una pèrdua de recursos públics. Ampliant progressivament el nombre de centres en l’àmbit del País Valencià i donant cobertura a un 20 % de població. Ha passat el temps i el resultat senzillament ha confirmat allò que s’albirava i es preveia, només resta fer l’anàlisi i autocrítica que corresponga i demanar les responsabilitats adients. Cal començar aviat el nou camí.

Ha passat prou de temps per veure en perspectiva el resultat d’aquest dissortat experiment en Salut, derivat d’una decisió política del PP. Cal l’acompliment de la també decisió política del Govern de la Generalitat del País Valencià de finalitzar el contracte del Departament Sanitari privatitzat, integrant-lo en la xarxa sanitària pública.

Així doncs, ara no parlarem de política de personal, ni de condicions laborals ultrapassades, tot això ja estava contemplat al contracte d’adjudicació vigent. Tampoc parlarem de coses que resten per fer o no acomplides, la Conselleria de Sanitat deu de tindre la informació pertinent i actuarà en conseqüència. Tampoc parlarem de processos judicials; ara ja està superada aqueixa etapa. Ara toca parlar de futur.

S’acaba una etapa fosca i massa llarga amb una gestió interessada del Departament Sanitari i malbaratament de recursos públics. I s’obri una de nova a partir de l’1 d’abril amb l’esperança de veure aquesta reversió sanitària feta realitat, amb la confiança que el Govern Valencià mantinga la fermesa en l’aplicació del compromís adquirit i no cedisca a pressions d’última hora; la seua credibilitat està en joc. Han sigut massa anys esperant aquest moment.

Esquerra Republicana del País Valencià que recolza i defensa el model de Sanitat Pública tant en titularitat com en gestió romandrà amatent en la finalització d’aquest procés, i serà la primera en alçar la veu i la denúncia pública envers un govern valencià feble que no acomplisca els compromisos adquirits integrant el departament sanitari de la Ribera en la xarxa pública.



Joan Martínez i Tortosa
President de sectorial de Salut
Esquerra Republicana del País Valencià
sectorialspv@esquerra.cat