Esports

El dia de les dones i l’esport femení

Josep Campos
Josep Campos
El passat dia 8 de març es va celebrar el Dia Internacional de les Dones, dia en el que es commemora la lluita de la dona per la seva participació, juntament amb l'home, al camp del treball i a la societat en general, és a dir, la lluita per la igualtat.

Enguany, la commemoració s’ha sumat a un moviment mundial sense precedents pels drets, la igualtat i la justícia de les dones. L'assetjament sexual, la violència i la discriminació envers les dones han acaparat els titulars i el discurs públic, amb una creixent determinació en favor del canvi.

A l’àmbit de l’esport hi ha molt camí per recórrer. Algunes dades així ho demostren: l’any 2015, del total de llicències federatives esportives, el 23,1% en són femenines, i el 76,9%, masculines.

Segons l’Observatori Català de l'Esport (2014), a les entitats esportives les dones ocupen només un 27,9% dels càrrecs de gerència/direcció i un 38,1%, de coordinació. A major responsabilitat, menys presència de dones. Proporcions similars les trobem a les juntes directives del clubs esportius i federacions catalanes i, en concret, amb les presidències d’aquestes entitats.

En un altre àmbit, una de les conclusions de l’informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (2016) sobre “La presència de les dones en la informació i en la programació esportiva de TV3 i Esport3” és que la proporció de temps de notícia que ocupa l’esport femení en els teleinformatius analitzats és del 3,9% a TV3 i del 5,3% a Esport3. Aquesta dada és notablement inferior a la que assoleix l’esport masculí (entorn del 90% en ambdós casos).

Altres dades confirmen que la presència de les dones a l’esport d’alt nivell i de participació en competicions internacionals com campionat del món, Jocs Olímpics, etc. augmenten progressivament en els darrers anys, per tant, també hi ha dades esperançadores.

No es tracta que les noies s'incorporin al model esportiu masculí, sinó que tothom trobi el seu espai i cal una acció orientada que canviï aquest model dins de l’esport i que hi hagi les mateixes oportunitats per a tothom.

Ens cal una actuació coordinada entre les diferents administracions que gestionen i promouen l’esport, les famílies, les diferents federacions, clubs, escoles i associacions esportives, els tècnics i tècniques de l'esport, el col·lectiu arbitral i les juntes directives per promoure la igualtat dins de la pràctica esportiva i de l’entorn que l’envolta.




Josep Campos
Sectorial d'Esports
Esquerra Republicana
esports@esquerra.cat