Moviments Socials

Sóc micromasclista i no ho sabia

Núria Clotet
Núria Clotet
Lisa Appignanesi, escriptora polonesa i presidenta del PEN anglès deia que tots els homes haurien de ser feministes. Es referia al fet que el feminisme persegueix la igualtat de drets entre dones i homes, cosa que el masclisme va en direcció contrària.

Si bé la societat tendeix a aquesta pretesa igualtat (d’oportunitats, salarial, en l’àmbit domèstic, en presència pública o en llistes cremallera), la realitat queda encara molt lluny d’aquests objectius. Un parell de constatacions en xifres:

On son les dones, per exemple, denuncia amb estadístiques la invisibilització de dones en els espais d’opinió dels mitjans de comunicació catalans (ja que representaven sols el 26%).

La revista Zena analitza el paper i tractament de les dones a les series de ficció, que segueixen reproduint majoritàriament els estereotips de dona-víctima/cuidadora/sexi-cossificada, enfront els models d’home-fort/intel·ligent/salvador.

Aquest masclisme de baixa intensitat figura en l’educació informal i no formal dels infants i adolescents, i forma part del marc mental de la societat, que atorga un paper secundari i esbiaixat a les dones.

Tant és així que ni tan sols existia, fins fa dos dies, terminologia per expressar vivències que venim arrossegant individualment des de fa molt temps. Són fenòmens que avui coneixem com a manspreading (esparracament, acaparament de l’espai), manterrupting (interrupcions innecessàries a les dones) o bropropriating (furt d’idees), sense parlar dels comentaris sexistes o sobre la cossificació de la dona, que massa sovint hem de sentir.

Tenim integrats inconscientment els micromasclismes i ja és hora que desprogramem aquests tics per poder assolir la igualtat real. Com deia un company de partit, sorprès i horroritzat, en finalitzar una xerrada sobre microasclismes: “Ostres, sóc micromasclista i no ho sabia!”


Núria Clotet
Secretària Sectorial Moviments Socials
Esquerra Republicana
movimentsocials@esquerra.cat


Per més informació:

http://onsonlesdones.blogspot.com.es/
http://www.zena.cat/
https://www.vilaweb.cat/noticies/que-es-la-sororitat-un-diccionari-feminista/