Moviments Socials

Multireferèndum, democràcia en majúscules

Jordi Fexas
Jordi Fexas
“Multireferèndum és una convocatòria per decidir sobre diferents qüestions d’interès públic que es multiplicarà a Catalunya des del 23 d’abril fins al 25 de maig, dia de les eleccions europees” per tal de “Activar una xarxa a favor de la democràcia directa a través d’una experiència pràctica”

Amb aquestes paraules defineixen la iniciativa els seus promotors. (Som lo que Sembrem, Xarxa per la sobirania energética, Candidatura d’Unitat Popular,  Plataforma Aturem Barcelona World o la Plataforma No a la Mat..): http://www.multireferendum.cat

Malgrat el seu carácter incipient i simbòlic, cal tenir molt present les capacitats pedagògiques i de marcar tendència d’aquest tipus d’iniciatives. Només cal fer memòria sobre el moviment de consultes sobre la independència i veure on som avui.Cal no oblidar que els impossibles d’avui, son els possibles de demà. El país que tindrem demà serà el resultat del que haguem fet o deixat de fer avui. Felicitem doncs, a la gent de Multireferèndum.

Per als que puguin tenir la temptació de pensar que aquestes practiques i iniciatives son o han de ser patrimoni de moviments contestataris. Que prenguin nota. A la conservadora Suïssa, 26 referèndums ens dos anys. Amb 100.000 signatures (un 1,25% de la població de 8 milions), es dóna veu a tota la ciutadania respecte a una iniciativa legislativa mitjançant el plebiscit. Amb el mateix número de firmes es pot forçar també una votació oberta a tots els suïssos per ratificar o rebutjar qualsevol llei que s'hagi aprovat unilateralment a l'Assemblea Federal, inclosa la Constitució.

Si ens hi posem, Suïssa no és tant lluny.


Jordi Fexas
Comissió sectorial de Moviments Socials
Esquerra Republicana