Moviments Socials

FSCat 2014 “Un altre món és possible. Ja s'està construint”

Fòrum Social Català
Fòrum Social Català
Ara fa poques setmanes es celebrava a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona la 4a edició del Fòrum Social Català (FSCat), la versió local del Fòrum Social Mundial de Porto Alegre que va esdevenir cimera de l’altermundisme a principis de segle XXI i que, des del 2008, es fa cada dos anys a casa nostra.

El FSCat és un espai de trobada i confluència de la ciutadania i els moviments socials per proposar un altre món possible davant del model capitalista que aprofundeix en les seves polítiques neoliberals, espoliant els recursos dels pobles més empobrits. L’esclat de la crisi ha mostrat obertament que aquest espoli també s’està fent a casa nostra, i és per això que l’FSCat proposa alternatives als dictats de la troika i les polítiques antisocials.

En el marc del FSCat, la Fundació Irla, conjuntament amb el CIEMEN i la CSC va organitzar el debat “La desobediència civil és una eina factible per garantir el dret a decidir?” On la diputada Gemma Calvet, l’advocat Jaume Asens, el membre de l’ANC Andreu Porta i l’alcalde de Sant Pere de Torelló Jordi Fàbrega van valorar les possibilitats d’utilitzar la desobediència per garantir la celebració de la consulta del 9N en cas que l’Estat la prohibís i provés d’impedir-la.

I es que en aquesta edició del FSCat, es va reflexionar sobre com defensar els drets que ens són propis, i fer-ho mitjançant la resistència i la desobediència no violentes. Tal i com deia la Crida del FSCat 2014 “cada cop estem més a prop de decidir com ha de ser aquest altre món, aquesta altra Catalunya que podem construir des de baix, des de la participació de les persones en la societat”.

S’obre una gran oportunitat per construir una altra Catalunya possible i el FSCat vol ser una eina important en aquest procés, que hem de fer realitat entre tots i totes.


David Minoves