Moviments Socials

Podemos, un nou moviment d'esquerres a favor del dret a decidir

Podemos
Podemos
Aquest títol hauria de ser una obvietat, però a l'Estat espanyol no ho és. A la gran majoria de partits i moviments que es fan dir d'esquerres els incomoda un dret tan democràtic i fonamental com és el dret a decidir dels pobles. Sí que s'avenen a reconèixer el dret dels pobles oprimits dins d'altres estats, però quan es tracta de les nacions dins l'Estat espanyol, prefereixen mirar cap a una altra banda... On són, doncs, els seus principis ideològics?

Ara podrem fer la prova del cotó fluix amb el nou moviment PODEMOS, la iniciativa popular encapçalada pel professor de Ciències polítiques de la Universidad Complutense de Madrid i presentador de televisió, Pablo Iglesias.

"No se trata de un partido o de una lista, diu Iglesias, se trata de un proceso amplio que quiere convertir la indignación en cambio político y terminar en una candidatura popular a las elecciones europeas". Sorgit de l'embrió del moviment popular del 15M, pretén elevar al terreny de joc de la política de partits els seus principis d'esquerres en estat pur i es distancien, així, de l'estil habitual de l'esquerra tradicional espanyola.

En el seu manifest "Mover ficha" es defensa obertament la sobirania popular a través d'exercir el dret a vot a les urnes i han manifestat que estan encantats que escocesos i catalans puguin decidir quin futur desitgen; per tant, recolzen, la celebració del referèndum convocat a Catalunya el 9 de novembre.

Ara estarem atents al seu termòmetre democràtic i veurem si, davant la negativa inamovible del Govern espanyol, seran capaços de defensar la lluita del poble català per poder votar i, sobretot, d'acceptar el resultat del referèndum si aquest es decanta a favor de la independència de Catalunya.


Núria Clotet
Secretària de Moviments Socials