LGTBI

1D2014, dia mundial de la lluita contra la SIDA

Avui, 1 de desembre, en tant que Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, des d’Esquerra Republicana volem reiterar el nostre compromís per seguir avançant en el combat contra el VIH-Sida. Però també la nostra convicció que cal continuar lluitant contra l’estigmatització i la discriminació que encara avui pateixen les dones i homes que conviuen amb la malaltia.

Malauradament, l’actuació del Govern espanyol en aquest àmbit suposa un important retrocés respecte a la feina que des de diferents àmbits s’ha dut a terme durant més de tres dècades. El fet d’haver deixat sense contingut el Plan Nacional del Sida (PNS) -eliminant la seva Secretaria- i de no recollir les aportacions de les entitats a l’hora d’elaborar el Plan Estratégico de Prevención y Control del VIH 2013-2016 demostren la irresponsabilitat i la manca de diàleg del Partit Popular a l’hora de gestionar un àmbit tan sensible com el del VIH-Sida.

Per altra banda, cal posar de manifest les dificultats econòmiques que des de fa anys pateixen les associacions i ONG’s catalanes, que per una banda han quedat excloses de les subvencions estatals i per altra banda arrosseguen la reducció de les subvencions i els deutes del Govern de la Generalitat. Una situació crítica que ha provocat la desaparició d’algunes entitats com la Coordinadora LGTB de Catalunya, una de les entitats de referència del moviment LGTB del nostre país degut a la manca de finançament del seu principal servei, el telèfon 900rosa, exclòs des de feia 2 anys de les subvencions del PNS.

L’aprovació de l’Acord Nacional per a fer front a l’epidèmia del VIH i contra l’estigma relacionat, aprovat el 6 de març de 2014 amb el suport unànim de tots els partits polítics, suposa l’assoliment d’un acord històric que ens singularitza com a país. Però també esdevé una eina imprescindible per aprofundir en les estratègies i els mecanismes que ens han de permetre continuar lluitant, conjuntament amb les entitats, en la prevenció de la malatia i l’atenció de les persones amb VIH així com en l’assoliment dels drets de les persones que conviuen amb la malaltia.


Coordinadora LGTB
Esquerra Republicana