LGTBI

Cas Benítez: calen respostes

Xavier Florensa
Xavier Florensa
La mort de l’empresari i membre de l’ACEGAL, Juan Andrés Benítez, el passat 6 d’octubre després de ser reduït per 8 agents dels Mossos d’Esquadra al barri del Raval, ocupa les primeres planes de la informació des de fa setmanes. Malgrat la reacció inicial d’Interior, negant qualsevol mala actuació en aquest cas, la progressiva aparació als mitjans de diversos testimonis i videos que mostraven imatges colpidores i injustificables d’aquella actuació han provocat una investigació judicial i un clam social a favor d’aclarir aquest cas.

Davant d’aquests fets, cal obrir una profunda reflexió sobre la pèssima capacitat de reacció i l’opacitat del Departament d’Interior, tant en aquest cas com en d’altres, com el de l’Ester Quintana.

Per una banda, pel corporativisme mal entès, que exemplifica el comunicat de premsa del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), on a banda de criminalitzar la víctima, es feia públic el seu estat serològic (una informació estrictament confidencial, com qualsevol altra dada mèdica).

Per l’altra, per la inacció dels responsables polítics dels Mossos a l’hora d’engegar els mecanismes d’afers interns per tal d’aclarir els fets, així com el fet de no prendre cautelars als agents que havien participat en la detenció.

La passivitat del Departament a l’hora d’actuar contra fets d’aquesta gravetat, fa mal al cos dels Mossos d’Esquadra, en tant que servei públic, i a la societat en general. Aquest cos policial és una de les nostres principals estructures d’estat i com a tal volem una policia moderna, democràtica i prestigiada. La millor manera de defensar la bona feina que fan la immensa majoria dels seus agents és investigant els casos de possibles males pràctiques i prendre mesures contra aquells que les exerceixen. No fent-ho, lluny de defensar la policia del nostre país, el que es fa és afeblir-la i desprestigiar-la.

Des d’ERC insistim en el que ja vam expressar al comunicat del 10 d’octubre: Cal una investigació profunda, que amb la màxima celeritat i transparència arribi fins al fons d’un cas tan greu com aquest. Ens funció dels resultats, ens reservem la possibilitat d’exigir responsabilitats.


Xavier Florensa
Coordinador Polítiques LGTB