LGTBI

Rússia, homofòbia d'Estat

Xavier Florensa
Xavier Florensa
Aquests dies els mitjans s’han fet ressó de la paralització dels processos d’adopció de moltes famílies catalanes per part del govern rus, degut a la legalitat del matrimoni igualitari al nostre país.

Una mesura que té un evident caràcter homòfob i que desgraciadament no és un fet aïllat en un país on darrerament s’està produint una escalada de violència i persecució contra la col·lectiu LGTB, avalada pel règim tirà i pseudodemocràtic de Vladímir Putin.

L’exemple més clar d’aquesta estratègia governamental és l’aprovació el mes de juny -i gairebé amb l’unanimitat de tots els partits- de la “Llei contra la propaganda homosexual”, destinada a impedir i sancionar qualsevol activitat pública relacionada amb els drets de les persones LGTB. Aquesta llei havia estat aprovada prèviament a molts parlaments regionals i ara, gràcies al recolzament de la Duma, tindrà validesa a tot l’estat.

La nova llei dificulta l’accés a la informació per part dels joves i posa fre a les mesures de prevenció de malalties com el VIH. També limita la llibertat d’expressió de les associacions LGTB del país, que no podran realitzar moltes de les seves activitats i mobilitzacions, com la de l’orgull gai. Però sobretot perpetua l’homofòbia social, impedint la lluita contra la LGTBfòbia i donant cobertura a aquells que la practiquen, sovint de manera violenta.

Precisament, durant els darrers mesos han aparegut molts casos de violència LGTBfòbica: al maig, un jove de 23 anys va ser brutalment assassinat per dos persones del seu entorn a qui va confessar la seva homosexualitat i també s’han incrementat els atacs i segrestos de grups feixistes i neonazis a adolescents i joves gais, davant la passivitat del govern.

Però per si no hi havia prou amb aquesta llei, el govern de Putin també ha aprovat la coneguda llei que prohibeix l’adopció per part de persones procedents de països on el matrimoni igualitari és legal i el Parlament rus ja treballa en un projecte de llei que permetrà retirar la custòdia dels seus fills als pares i mares homosexuals o bisexuals.

Malgrat els esforços de Putin per reprimir les mobilitzacions ciutadanes i evitar les cada cop més nombroses -i justificades- demandes de boicot als Jocs Olímpics d’hivern que en breu acollirà la ciutat rusa de Sochi, el clam contra l’homofòbia d’estat de Rússia és cada cop més fort i la setmana passada moltes ciutats del món van acollir concentracions de rebuig de manera simultània.

Cal per tant que totes les institucions i els organismes internacionals expressin clarament el seu rebuig i impulsin sancions contra Rússia si aquest estat no posa fi a l’estigmatització i la persecució del col·lectiu LGTB, retirant la legislació que afavoreix la LGTBfòbia i garantint el compliment dels drets humans al país.

Xavier Florensa
Coordinador LGTB