LGTBI

28 de juny. Cal seguir avançant

Fa pocs dies hem tornat a celebrar la diada del 28 de Juny, el dia de l’Alliberament o l’Orgull LGTB, en el que es commemora l’inici del moviment LGTB. La desfilada del Pride, que se celebra a Barcelona des de fa quatre anys, va comptar enguany amb la presència del President d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras.

Però malgrat els avenços legals que s’han produït a diferents països, encara hi ha molts estats on la homosexualitat és perseguida i castigada (en 6 països fins i tot amb la pena de mort) i molts d’altres que no disposen de legislacions que protegeixin el col·lectiu davant de qualsevol acte de discriminació.
Als Països Catalans hem avançat molt durant aquests anys pel que fa a l’equiparació legal del col·lectiu LGTB, a través de l’aprovació de la llei del matrimoni l’any 2005 i la reforma legal que permet l’adopció per part de parelles homoparentals. Però també a través de diverses polítiques impulsades per la Generalitat de Catalunya, orientades a avançar cap a la igualtat real. Unes polítiques que Esquerra va dissenyar i impulsar des del govern i que han fet de Catalunya un dels països capdavanters en polítiques LGTB (conjuntament amb d’altres nacions sense estat com Escòcia o Flandes).

Però el recurs contra la llei del matrimoni, presentat pel Partit Popular davant del Tribunal Constitucional, i que s’ha negat a retirar, dificulta la plena normalitat al posar en dubte una sèrie de drets assolits de manera democràtica i exercits per milers de persones. Cal per tant, tancar el debat de la igualtat legal per tal de consolidar aquests avenços i continuar treballant per assolir un altre objectiu encara més ambiciós: l’erradicació de la homofòbia o de qualsevol acte de discriminació a nivell social.

Xavier Florensa
Coordinadora LGTB
Esquerra Republicana